Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 782418

Mogućnosti korištenja hrvatskog posavca u ekološkoj proizvodnji mesa i mlijeka


Dolački, Nikola
Mogućnosti korištenja hrvatskog posavca u ekološkoj proizvodnji mesa i mlijeka 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Mogućnosti korištenja hrvatskog posavca u ekološkoj proizvodnji mesa i mlijeka
(Possibilities of using Croatian Posavina horse in organic production of meat and milk)

Autori
Dolački, Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2011

Stranica
28

Mentor
Konjačić, Miljenko

Ključne riječi
Hrvatski posavac; Odransko polje; konjsko meso; kobilje mlijeko
(Croatian Posavina horse; Odransko field; horse meat; horse milk)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ukazati na mogućnosti korištenja izvorne hrvatske pasmine konja hrvatskog posavca u ekolokoj proizvodnji mesa i mlijeka. U radu je opisan nastanak i važnost hrvatskog posavca u svrhu tradicionalnog načina gospodarenja te je dat pregled kretanja brojnog stanja te autohtone pasmine tijekom posljednjeg desetljeća. Također, u radu se ukazuje na hranidbene navike hrvatskog posavca te opisuju osnovni uvjeti držanja koji su pogodni za ovu pasminu. Posebna pažnja daje se i poticajima koje Republika Hrvatska izdvaja za ovu autohtonu pasminu te njihov doprinos razvoju ekološke proizvodnje mesa i mlijeka. Kvaliteta konjskog mesa i mlijeka nije poznata široj javnosti, stoga je u radu ukazano na njihove glavne prednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb