Mikotoksini i njihov negativan utjecaj na proizvodnju kravljeg mlijeka (CROSBI ID 398971)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Martinec, Kristina
Konjačić, Miljenko
hrvatski
Mikotoksini i njihov negativan utjecaj na proizvodnju kravljeg mlijeka
Mikotoksini su spojevi koji su proizvod plijesni rodova Aspergillus, Penicillium, Fusarium i Trichotecium. Mikotoksini mogu negativno utjecati na životinje, ali i na ljude koji konzumiraju produkte životinjskog podrijetla kao što su sir, mlijeko, meso i jaja ako su kontaminirani mikotoksinima. Bolesti koje uzrokuju mikotoksini nazivaju se mikotoskikoze. Zaraza mikotksinima je česta pojava u Republici Hrvatskoj prvenstveno zbog loših klimatskih uvjeta kao što su prekomjerna vlaga i hladnoća u jesen. Jedan od razloga pojave mikotoksina je i neadekvatno skladištenje žitarica zbog kojeg se u njima stvaraju plijesni koje daljnjim razvojem potiču stvaranje mikotoksina. Najveći problem mikotoksina je u tome što se oni, poput pesticida i teških kovina, provlače kroz cijeli lanac proizvodnje pa je stoga mogućnost zaraze ljudi povećana. Slučajevi trovanja mikotoksinima zabilježeni su u cijelome svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Da bi se izbjegle neželjene posljedice koje mikotoksini mogu uzrokovati donesene su mjere i propisi kojima su kontrolirane količine pojedinih mikotoksina u hrani.
mikotoksini; mikotoksikoze; bolesti; životinje
nije evidentirano
engleski
Mycotoxins and their negative effect on the production of cow's milk
nije evidentirano
mycotoxins; mycotoxicosis; diseases; animals
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
06.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb