Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 782415

Mikotoksini i njihov negativan utjecaj na proizvodnju kravljeg mlijeka


Martinec, Kristina
Mikotoksini i njihov negativan utjecaj na proizvodnju kravljeg mlijeka 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Mikotoksini i njihov negativan utjecaj na proizvodnju kravljeg mlijeka
(Mycotoxins and their negative effect on the production of cow's milk)

Autori
Martinec, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.07

Godina
2012

Stranica
24

Mentor
Konjačić, Miljenko

Ključne riječi
Mikotoksini; mikotoksikoze; bolesti; životinje
(Mycotoxins; mycotoxicosis; diseases; animals)

Sažetak
Mikotoksini su spojevi koji su proizvod plijesni rodova Aspergillus, Penicillium, Fusarium i Trichotecium. Mikotoksini mogu negativno utjecati na životinje, ali i na ljude koji konzumiraju produkte životinjskog podrijetla kao što su sir, mlijeko, meso i jaja ako su kontaminirani mikotoksinima. Bolesti koje uzrokuju mikotoksini nazivaju se mikotoskikoze. Zaraza mikotksinima je česta pojava u Republici Hrvatskoj prvenstveno zbog loših klimatskih uvjeta kao što su prekomjerna vlaga i hladnoća u jesen. Jedan od razloga pojave mikotoksina je i neadekvatno skladištenje žitarica zbog kojeg se u njima stvaraju plijesni koje daljnjim razvojem potiču stvaranje mikotoksina. Najveći problem mikotoksina je u tome što se oni, poput pesticida i teških kovina, provlače kroz cijeli lanac proizvodnje pa je stoga mogućnost zaraze ljudi povećana. Slučajevi trovanja mikotoksinima zabilježeni su u cijelome svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Da bi se izbjegle neželjene posljedice koje mikotoksini mogu uzrokovati donesene su mjere i propisi kojima su kontrolirane količine pojedinih mikotoksina u hrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb