Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Korelacija između sadržaja polifenola i antioksidacijskog kapacitetea pekmeza od jabuka (CROSBI ID 628586)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Mujkanović, Senahid ; Hećimović, Enes ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Klarić, Ilija ; Alihodžić, Damir Korelacija između sadržaja polifenola i antioksidacijskog kapacitetea pekmeza od jabuka // HRANOM DO ZDRAVLJA - Zbornik sažetaka i radova sa osmog međunarodnog simpozija / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 37-37

Podaci o odgovornosti

Mujkanović, Senahid ; Hećimović, Enes ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Klarić, Ilija ; Alihodžić, Damir

bošnjački

Korelacija između sadržaja polifenola i antioksidacijskog kapacitetea pekmeza od jabuka

Uvod: Jabuke su kvalitetan izvor antiokisdansa posebno polifenolnih spojeva. Pekmez od jabuka je proizvod koji se dobija koncentrisanjem svježeg mutnog soka. Sok od jabuke sadrži sastojke koji su po svojim svojstvima antioksidansi. Tokom nekontroliranog kuhanja pekmeza na visokim temperaturama mogu nastati i štetni produkti. Cilj rada: Cilj rada je bio utvrditi antiokisdativna svojstva pekmeza od jabuka. Istraživanje je urađeno na uzorcima pekmeza dobivenog od autohtonih sorti jabuka. Metode: Određivanje ukupnih polifenola je rađeno metodom po Folin-Ciocalteu na spektrofotometru pri valnoj duljini 765 nm. Rezultat je izražen u g/L. Za određivanje antioksidacijskog kapaciteta pekmeza korištene su tri metode: ABTS, DPPH i FRAP. Rezultati su statistički obrađeni. Rezultati: Srednja vrijednost polifenola u ispitanim uzorcima pekmeza od sorte jabuke Samoniklice je 0, 76 g/L, a kod miješanih sorti jabuka je 0, 73 g/L. Srednja vrijednost antioksidativnog kapaciteta po ABTS metodi je bila 0, 547 mmol trolox/100g, po DPPH metodi 0, 570 mmol trolox/100g i po FRAP metodi bio 3, 806 mM Fe(II)/100g. Sadržaj polifenola u pekmezu je povezan s antioksidacijskim kapacitetom što je pokazao visoki koeficient korelacije polifenoli–antioksidacijski kapacitet (r=0, 91-0, 94). Zaključak: Pekmez od jabuka ima relativno visok antioksidacijski kapacitet što pokazuju dobivene vrijednosti. Antioksidativni kapacitet je u korelaciji sa sadržajem fenolnih spojeva. Tokom nekontroliranog kuhanja pekmeza na visokim temperaturama mogu nastati i štetni produkti koji mogu umanjiti antioksidacijska svojstva pekmeza.

pekmez od jabuke; polifenoli; antioksidativni kapacitet; korelacija

nije evidentirano

engleski

Correlation between polyphenol content and antioxidant capacity of apple jam

nije evidentirano

apple jam; polyphenols; antioxidant capacity; correlation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

37-37.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

HRANOM DO ZDRAVLJA - Zbornik sažetaka i radova sa osmog međunarodnog simpozija

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

2232-9536

Podaci o skupu

Hranom do zdravlja - Osmi međunarodni simpozij

poster

16.10.2015-16.10.2015

Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija