Utjecaj termičke obrade na kemijski sastav vode za ljudsku potrošnju (CROSBI ID 398958)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Klepić, Martina
Habuda-Stanić, Mirna
Gross-Bošković, Andrea
hrvatski
Utjecaj termičke obrade na kemijski sastav vode za ljudsku potrošnju
Ovim radom praćena je promjena kemijskog sastava vode prije i nakon termičke obrade. U teorijskom dijelu rada opisan je uobičajeni kemijski sastav vode, utjecaj pojedinog kemijskog elementa na zdravlje čovjeka te problematika samog projekta „Utjecaj kakvoće vode za ljudsku potrošnju na nutritivnu vrijednost dojenačkih mliječnih pripravaka“ Hrvatske agencije za hranu u sklopu kojeg je diplomski rad izrađen. U drugom dijelu rada opisan je postupak uzorkovanja, provedba analiza te rasprava o dobivenim rezultatima. Uzorci vode za ljudsku potrošnji uzorkovani su iz vodoopskrbnih sustava gradova sjedišta dvadeset hrvatskih županija i grada Zagreba te testirani na petnaest parametara. Pri analizi korištene su standardizirane i akreditirane metode ; ionske kromatografije i induktivno spregnute plazme – optička emisijska spektrometrija (ICP-OES), a udjeli pojednih kemijskih parametara prije i nakon termičke obrade vode grafički su prikazani uz pojašnjenje uočenih promjena u zabilježenim vrijednostima i objašnjenje očekivanog ponašanja te broj odstupanja.
voda za piće ; kemijski sastav ; vodoopskrbni sustavi ; usporedba
nije evidentirano
engleski
The effect of boiling water on chemical composition of drinking water
nije evidentirano
drinking water ; chemical composition ; water supply systems ; comparison
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
19.10.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek