Ekonomski aspekti ekološke proizvodnje voća i grožđa: različiti scenariji (CROSBI ID 221750)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Grgić, Ivo ; Zrakić, Magdalena ; Hadelan, Lari ; Svržnjak, Kristina
hrvatski
Ekonomski aspekti ekološke proizvodnje voća i grožđa: različiti scenariji
U Republici Hrvatskoj se u 2013. godini voće proizvodilo na 28.392 ha, a grožđe na 27.861 ha pri čemu je zastupljenost proizvodnje po ekološkim načelima zanemariva. U radu se istražuju ekonomski aspekti proizvodnje jabuka, šljiva, kupina te vinskog grožđa u konvencionalnoj i ekološkoj proizvodnji. U radu je korišten Model kalkulacije pokrića varijabilnih troškova (engl. grossmargin). Za ekološku je proizvodnju korištena i metoda simulacije promjenom otkupne cijene i/ili prinosa pojedinih kultura. Dohodak kod svih scenarija ekološke proizvodnje je viši od dohotka ostvarenog u konvencionalnoj. U proizvodnji jabuka najviši dohodak bi se postigao u slučaju postizanja proizvodnje jednakoj konvencionalnoj. Kod šljiva, kupina i grožđa najveći dohodak bi bio u slučaju povećanja priroda i cijena za po 20%.Međutim, zbog veće zahtjevnosti u proizvodnom procesu, posebice kod zaštite, realno je za očekivati da će u Hrvatskoj i dalje prevladavati konvencionalni način proizvodnje voća, a posebno grožđa. Ipak, jedan dio proizvođača će se odlučiti za ekološku proizvodnju namijenjenu dohodovno jačim, inozemnim, tržištima s naglaskom na proizvodnju prerađevina.
konvencionalna proizvodnja ; ekološka proizvodnja ; voće ; grožđe ; scenariji ; ekonomska isplativost
nije evidentirano
engleski
Economic implications of organic fruit and grape production: different scenarios
nije evidentirano
conventional production ; organic production ; fruit ; grape ; scenarios ; economic viability
nije evidentirano