Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 782154

Ciljana podrška roditeljstvu: višestruke perspektive


Pećnik, Ninoslava; Dobrotić, Ivana; Baran, Jelena
Ciljana podrška roditeljstvu: višestruke perspektive // Praksa socijalnog rada iz perspektive korisnika i stručnjaka
Zadar, Republika Hrvatska: Hrvatska udruga socijalnih radnika, 2015. str. 115-116 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ciljana podrška roditeljstvu: višestruke perspektive
(Targeted parenting support: multiple perspectives)

Autori
Pećnik, Ninoslava ; Dobrotić, Ivana ; Baran, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Praksa socijalnog rada iz perspektive korisnika i stručnjaka / - : Hrvatska udruga socijalnih radnika, 2015, 115-116

Skup
VII. Simpozij socijalnih radnika

Mjesto i datum
Zadar, Republika Hrvatska, 14.-16.10.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Ciljana podrška roditeljstvu; maloljetne majke; jednoroditeljske obitelji; obitelji s članom s invaliditetom; obitelji niskog socio-ekonomskog statusa
(Targeted parenting support; teenage mothers; one-parent families; disability; low SES families)

Sažetak
U radionici će se pitanja podrške roditeljima koji pripadaju ranjivim skupinama sagledati iz perspektive korisnika, pružatelja usluga iz centara za socijalnu skrbi, pružatelja usluga iz organizacija civilnog društva te iz perspektive istraživača u području podrške roditeljstvu. Početno će se u kratkim crtama dati pregled ovog novog područja obiteljske politike, posebice smjernica i preporuka na europskoj razini te ključnih javnopolitičkih mjera i strateških dokumenata u Hrvatskoj. Nakon kratkog osvrta na inozemne evaluacijske studije o učinkovitosti programa podrške obitelji i roditeljstvu prikazati će se rezultati istraživanja provedenog putem fokusnih grupa s roditeljima (maloljetnim majkama, roditeljima iz jednoroditeljskih obitelji, roditeljima djece s teškoćama u razvoju, roditeljima s invaliditetom te roditeljima iz obitelji niskog socio-ekonomskog statusa) te fokusnih grupa s pružateljima usluga podrške roditeljstvu iz centara za socijalnu skrb i udruga iz različitih krajeva Hrvatske. Cilj istraživanja bio je ispitati potrebe roditelja i iskustva vezana uz usluge podrške roditeljstvu. Istraživanje je provedeno tijekom 2014/2015 godine kao jedna od aktivnosti u okviru projekta „Vizije: Volonteri za roditelje i djecu“ udruge RODA. Temeljem dobivenih rezultata istraživanja izdvojiti će se primjeri dobrih praksi podrške roditeljima i djeci koji pripadaju ranjivim skupinama iz drugih europskih zemalja, a koji mogu poslužiti kao ideja za iniciranje promjena te razvijanje novih, inovativnih usluga u hrvatskom kontekstu. U radionici će se nakon predavačkog dijela u manjim grupama raspraviti ponuđene preporuke za unapređenje usluga podrške roditeljima i djeci koji pripadaju ranjivim skupinama te za povećanje vidljivosti i zadovoljenosti njihovih potreba, ali i potreba pružatelja usluga. Predviđeni broj sudionika radionice je do 40.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb