Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od vriska (Satureja montana L.) (CROSBI ID 398919)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Buljeta, Ivana
Flanjak, Ivana
Bilić, Blanka
hrvatski
Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od vriska (Satureja montana L.)
Antioksidativni kapacitet meda jedno je od najispitivanijih dokazanih pozitivnih svojstava meda. Uglavnom ovisi o botaničkom podrijetlu, a najčešće se povezuje s udjelom ukupnih fenola i bojom meda. Na uzorcima meda od vriska provedena je peludna analiza i određeni sljedeći fizikalno- kemijski parametri: udio vode, električna provodnost, boja, aktivnost dijastaze, udio HMF- a, te udio šećera. Antioksidativni kapacitet je određen FRAP i DPPH metodama, dok je udio fenola određen Folin-Ciocalteu metodom. Rezultati analiza pokazali su da med od vriska karakterizira svijetlo žuta boja i spora kristalizacija. Udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 114, 1 do 192, 8 mg galne kiseline/kg meda. Antioksidativni kapacitet određen DPPH metodom iznosio je 11, 48 – 19, 21 mg/ml, a FRAP metodom 286, 5 – 506, 4 µM Fe(II). Visoke statistički značajne korelacije utvrđene su između boje, udjela ukupnih fenola i antioksidativnog kapaciteta.
med od vriska ; karakterizacija ; antioksidativni kapacitet ; fizikalno-kemijski parametri
nije evidentirano
engleski
Antioxidant capacity and physicochemical parameters of winter savory honey (Satureja montana L.)
nije evidentirano
winter savory honey ; characterisation ; antioxidant capacity ; physicochemical parameters
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
30.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek