Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od vriska (Satureja montana L.) (CROSBI ID 398919)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Buljeta, Ivana Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od vriska (Satureja montana L.) / Flanjak, Ivana (mentor); Bilić, Blanka (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Buljeta, Ivana

Flanjak, Ivana

Bilić, Blanka

hrvatski

Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od vriska (Satureja montana L.)

Antioksidativni kapacitet meda jedno je od najispitivanijih dokazanih pozitivnih svojstava meda. Uglavnom ovisi o botaničkom podrijetlu, a najčešće se povezuje s udjelom ukupnih fenola i bojom meda. Na uzorcima meda od vriska provedena je peludna analiza i određeni sljedeći fizikalno- kemijski parametri: udio vode, električna provodnost, boja, aktivnost dijastaze, udio HMF- a, te udio šećera. Antioksidativni kapacitet je određen FRAP i DPPH metodama, dok je udio fenola određen Folin-Ciocalteu metodom. Rezultati analiza pokazali su da med od vriska karakterizira svijetlo žuta boja i spora kristalizacija. Udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 114, 1 do 192, 8 mg galne kiseline/kg meda. Antioksidativni kapacitet određen DPPH metodom iznosio je 11, 48 – 19, 21 mg/ml, a FRAP metodom 286, 5 – 506, 4 µM Fe(II). Visoke statistički značajne korelacije utvrđene su između boje, udjela ukupnih fenola i antioksidativnog kapaciteta.

med od vriska ; karakterizacija ; antioksidativni kapacitet ; fizikalno-kemijski parametri

nije evidentirano

engleski

Antioxidant capacity and physicochemical parameters of winter savory honey (Satureja montana L.)

nije evidentirano

winter savory honey ; characterisation ; antioxidant capacity ; physicochemical parameters

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

30.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice