Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja mesa od nekastriranih muških svinja (CROSBI ID 221688)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Cimerman, Emilija ; Kušec, Goran ; Lukić, Boris ; Djurkin Kušec, Ivona ; Budimir, Kristina ; Koturić, Tomislav Proizvodnja mesa od nekastriranih muških svinja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 56 (2014), 1; 33-41

Podaci o odgovornosti

Cimerman, Emilija ; Kušec, Goran ; Lukić, Boris ; Djurkin Kušec, Ivona ; Budimir, Kristina ; Koturić, Tomislav

hrvatski

Proizvodnja mesa od nekastriranih muških svinja

Proizvodnja nekastriranih u odnosu na kastrirane nerastove je unosnija i profitabilnija, jer meso nekastriranih nerastova ima potrošačima prihvatljiviju kvalitetu mesa s većim udjelom mišićne mase i većim sadržajem proteina. Jedan od ključnih problema senzorske kvalitete mesa nekastriranih nerastova je neugodan i oštar miris te okus koji je većini potrošača neprihvatljiv. Steroidni produkt testisa, androstenon i razloženi L-triptofan odnosno skatol, glavni su spojevi odgovorni za takav miris i okus svinjskog mesa. Razina androstenona u tkivu nerastova povezuje se sa spolnom zrelošću dok razina skatola ovisi o uvjetima okruženja i prehrane. Smanjenje neugodnih mirisa i okusa mesa nerastova moguće je postići hranidbom čistim žitricama, cikorijom i hidrolizirajućim taninom. Nerastovi uzgojeni na organski ili ekološki način također ne osiguravaju pouzdano smanjenje neugodnih mirisa i okusa mesa. S druge strane, povećanju androstenona i skatola u adipoznom tkivu nerastova doprinosi stres prilikom transporta životinja prije klanja. Brojni rezultati istraživanja o primjeni genetske selekcije ukazuju na mogućnost smanjenja nastanka ovog važnog senzorskog svojstva mesa nekastriranih nerastova, no rješenja još nisu potvrđena u praksi. Trenutno se kao najjednostavnije rješenje, u mnogim zemljama kastracijom nerastova uspješno izbjegava visoke razine androstenona i skatola a s time i neugodan okus i miris mesa. Zbog porasta brige o dobrobiti životinja, očekuje se ukidanje kastracije od 1. siječnja 2018. godine u zemljama EU, stoga je od velike važnosti pronaći druga rješenja vezana uz navedene probleme.

nekastrirani nerast ; androstenon ; skatol ; neugodan miris i okus mesa (Boar taint)

nije evidentirano

engleski

Production of meat from entire male pigs

nije evidentirano

Uncastrated male pig ; androstenone ; skatole ; boar taint

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56 (1)

2014.

33-41

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Veterinarska medicina

Poveznice