Mogućnosti korištenja angus pasmine u ekološkoj proizvodnji mesa (CROSBI ID 398879)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Erić, Daria
Konjačić, Miljenko
hrvatski
Mogućnosti korištenja angus pasmine u ekološkoj proizvodnji mesa
Globalna potražnja za ekološkim proizvodima sustavno raste, a ekološko stočarstvo polako postaje trend i u Hrvatskoj. Ekološki uzgoj goveda za proizvodnju mesa u našoj zemlji nije još značajnije zaživio. Ekološkim uzgojem održavaju se pašnjaci i dobiva ekološki proizvod-meso. Cilj rada je ukazati na mogućnosti korištenja angus pasmine u ekološkoj proizvodnji govedskog mesa. Angus je u Hrvatskoj alohtona pasmina i interesantna je za ekstezivne sustave proizvodnje govedskog mesa primarno kroz sustav krava-tele na područjima oskudnijima na hrani. U radu je prikazan uvid u znanstvenu i stručnu literaturu vezanu uz problematiku ekološkog uzgoja goveda za proizvodnju mesa. U prvom dijelu rada prikazan je opis pasmine angus, pregled reproduktivnih sposobnosti i tovnih karakteristika, s posebnim osvrtom na način držanja i hranidbe. U završnom dijelu rada ukratko je opisana organizacija proizvodnje na farmi Lužak koja se bavi ekološkom proizvodnjom govedskog mesa i drži angus pasminu goveda. Farma Lužak nalazi se u mjestu Lič, u neposrednoj blizini Fužina u Gorskom kotaru.
ekološko stočarstvo; ekološki proizvedeno govedsko meso; angus; sustav krav-tele
nije evidentirano
engleski
The possibilities of using angus breed in organic meat production
nije evidentirano
organic animal husbandry; organic beef meat; Angus; the cow-calf system
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
18.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb