Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 781578

Mogućnosti korištenja angus pasmine u ekološkoj proizvodnji mesa


Erić, Daria
Mogućnosti korištenja angus pasmine u ekološkoj proizvodnji mesa 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Mogućnosti korištenja angus pasmine u ekološkoj proizvodnji mesa
(The possibilities of using angus breed in organic meat production)

Autori
Erić, Daria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2012

Stranica
48

Mentor
Konjačić, Miljenko

Ključne riječi
Ekološko stočarstvo; ekološki proizvedeno govedsko meso; angus; sustav krav-tele
(Organic animal husbandry; organic beef meat; Angus; the cow-calf system)

Sažetak
Globalna potražnja za ekološkim proizvodima sustavno raste, a ekološko stočarstvo polako postaje trend i u Hrvatskoj. Ekološki uzgoj goveda za proizvodnju mesa u našoj zemlji nije još značajnije zaživio. Ekološkim uzgojem održavaju se pašnjaci i dobiva ekološki proizvod-meso. Cilj rada je ukazati na mogućnosti korištenja angus pasmine u ekološkoj proizvodnji govedskog mesa. Angus je u Hrvatskoj alohtona pasmina i interesantna je za ekstezivne sustave proizvodnje govedskog mesa primarno kroz sustav krava-tele na područjima oskudnijima na hrani. U radu je prikazan uvid u znanstvenu i stručnu literaturu vezanu uz problematiku ekološkog uzgoja goveda za proizvodnju mesa. U prvom dijelu rada prikazan je opis pasmine angus, pregled reproduktivnih sposobnosti i tovnih karakteristika, s posebnim osvrtom na način držanja i hranidbe. U završnom dijelu rada ukratko je opisana organizacija proizvodnje na farmi Lužak koja se bavi ekološkom proizvodnjom govedskog mesa i drži angus pasminu goveda. Farma Lužak nalazi se u mjestu Lič, u neposrednoj blizini Fužina u Gorskom kotaru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb