Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 781527

INFORMACIJSKA SIGURNOST U RAČUNOVODSTVU


Jadrić, Mario; Garača, Željko
INFORMACIJSKA SIGURNOST U RAČUNOVODSTVU // Računovodstvo, revizija, financije i porezi u praksi / Aljinović Barać, Ž. (ur.).
Split: Udruga računovođa i financijskih djelatnika Split, 2015. str. 157-172 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
INFORMACIJSKA SIGURNOST U RAČUNOVODSTVU
(Information security in accounting)

Autori
Jadrić, Mario ; Garača, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Računovodstvo, revizija, financije i porezi u praksi / Aljinović Barać, Ž. - Split : Udruga računovođa i financijskih djelatnika Split, 2015, 157-172

ISBN
953977882-4

Skup
50. jesensko savjetovanje Računovodstvo, revizija, financije i porezi u praksi

Mjesto i datum
Brela, Hrvatska, 22-24.10.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Informacijska sigurnost; Računovodstvo; Računovodstveni informacijski sustavi; Računovodstvene informacije
(Information security; accounting; accounting information system; accounting information)

Sažetak
Suvremeni uvjeti poslovanja nameću potrebu za kvalitetnim i pouzdanim sustavom upravljanja sigurnošću unutar poslovnih sustava te posebice upravljanjem sigurnošću informacijskih sustava u računovodstvu. Učinkovito i djelotvorno ostvarivanje potrebne sigurnosti informacijskih sustava nije moguće bez dobrog planiranja, sustavnih analiza i procjena rizika, određivanja adekvatnih mjera zaštite te kontinuiranog preispitivanja i evaluacije informacijske sigurnosti. Svi zaposleni a posebice, menadžeri i računovođe trebali bi biti svjesni potencijalnih prijetnji (unutarnjih i vanjskih) za sigurnost računovodstvenih informacija, te znati koje su adekvatne mjere zaštite kako bi se na njih pravovremeno odgovorilo. Informacijska sigurnost u računovodstvu u tom kontekstu osigurava: povjerljivost (da računovodstvene informacije nisu dostupne neovlaštenim korisnicima), dostupnost (da su informacije i resursi dostupni i uporabljivi za ovlaštene korisnike kada ih oni trebaju) i cjelovitost/integritet (da je osigurana točnost i potpunost računovodstvenih informacija). Uspostavljanje prihvatljive razine sigurnosti u računovodstvenim informacijskim sustavima doprinosi povjerenju u računovodstvene informacije od čega koristi imaju svi dionici poslovne organizacije. U ovom radu će se izložiti važnost računovodstvenih informacijskih sustava za suvremene poslovne organizacije, te dati uvid u važne aspekte informacijske sigurnosti u pogledu prijetnji i mjera zaštite računovodstvenim informacijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
055-0000000-0733 - Modeli računovodstvenog izvještavanja i harmonizacija sa zahtjevima EU (Branka Ramljak, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Split