Mogućnosti korištenja istarskog goveda u ekološkoj poljoprivredi (CROSBI ID 398857)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kiseljak, Doris
Konjačić, Miljenko
hrvatski
Mogućnosti korištenja istarskog goveda u ekološkoj poljoprivredi
Istarsko govedo, u Istri poznato kao i boškarin, izvorna je autohtona pasmina Hrvatske. Spada u podolske skupine goveda koja naša područja naseljavaju u 5-tom stoljeću. Iznimno radnih odlika, danas sve više cijenjenije zbog svojeg mesa, koje predstavlja tradicionalnu gastronomsku ponudu Istre i Kvarnerskog otočja. Ovo govedo stvarano dugo godina, prošlo je kroz trnovit put, koji je ostavio i vidljive posljedice na samom govedu ali i na Istarskom poluotoku. Nekad brojna skupina populacija goveda, danas se bori za opstanak. Prema klasifikaciji FAO-a istarsko je govedo visoko ugrožena pasmina. Zbog prirodne, socijalne, kulturne i ekonomske vrijednosti istarskog goveda, razvili su se brojni projekti i metode očuvanja ovog autohtonog goveda. Koristi se u svrhe unapređenja ekološkog stočarstva i eko-turizma u Istri i na Kvarnerskom otočju, kojim se potiče zadržavanje stanovništva na tom području ali i očuvanja tradicionalnih navika ruralnih sredina. Važni su i ekološki dobitci ovakvog načina uzgoja istarskog goveda, koji su u vrijeme industrijalizacije, odnosno intenzivne proizvodnje hrane sve više potrebniji.
istarsko govedo; ekološki uzgoj; zaštita
nije evidentirano
engleski
Possibilities of using Istrian cattle in organic farming
nije evidentirano
Istrian cattle; organic farming; protection
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
19.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb