Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 781459

Mogućnosti korištenja istarskog goveda u ekološkoj poljoprivredi


Kiseljak, Doris
Mogućnosti korištenja istarskog goveda u ekološkoj poljoprivredi 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Mogućnosti korištenja istarskog goveda u ekološkoj poljoprivredi
(Possibilities of using Istrian cattle in organic farming)

Autori
Kiseljak, Doris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2013

Stranica
26

Mentor
Konjačić, Miljenko

Ključne riječi
Istarsko govedo; ekološki uzgoj; zaštita
(Istrian cattle; organic farming; protection)

Sažetak
Istarsko govedo, u Istri poznato kao i boškarin, izvorna je autohtona pasmina Hrvatske. Spada u podolske skupine goveda koja naša područja naseljavaju u 5-tom stoljeću. Iznimno radnih odlika, danas sve više cijenjenije zbog svojeg mesa, koje predstavlja tradicionalnu gastronomsku ponudu Istre i Kvarnerskog otočja. Ovo govedo stvarano dugo godina, prošlo je kroz trnovit put, koji je ostavio i vidljive posljedice na samom govedu ali i na Istarskom poluotoku. Nekad brojna skupina populacija goveda, danas se bori za opstanak. Prema klasifikaciji FAO-a istarsko je govedo visoko ugrožena pasmina. Zbog prirodne, socijalne, kulturne i ekonomske vrijednosti istarskog goveda, razvili su se brojni projekti i metode očuvanja ovog autohtonog goveda. Koristi se u svrhe unapređenja ekološkog stočarstva i eko-turizma u Istri i na Kvarnerskom otočju, kojim se potiče zadržavanje stanovništva na tom području ali i očuvanja tradicionalnih navika ruralnih sredina. Važni su i ekološki dobitci ovakvog načina uzgoja istarskog goveda, koji su u vrijeme industrijalizacije, odnosno intenzivne proizvodnje hrane sve više potrebniji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb