Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 781430

Klasiranje goveđih trupova i polovica na liniji klanja


Jakubek, Marko
Klasiranje goveđih trupova i polovica na liniji klanja 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Klasiranje goveđih trupova i polovica na liniji klanja
(Classification beef carcasses on the slaughter line)

Autori
Jakubek, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
17

Mentor
Konjačić, Miljenko

Ključne riječi
Goveđi trupovi; kategorija; klasa; stupanj prekrivenosti masnim tkivom
(Beef carcasses; category; class; degree of fatty tissue)

Sažetak
Sustav klasifikacije goveđih trupova u nekim se zemljama Europske unije usvojio već osamdesetih godina prošlog stoljeća. Svrha ovog sustava je osigurati jedinstveno razvrstavanje goveđih trupova kako bi se dobila objektivna osnovica za plaćanje goveda upućenih na klanje. Klasifikaciju u Republici Hrvatskoj provode ovlaštene osobe te goveda razvrstavaju prvo ovisno o kategoriji na telad u dobi manjoj od 8 mjeseci (V), mladu junetinu u dobi od 8 do 12 mjeseci (Z), mlade bikove u dobi od 12 do 24 mjeseca (A), bikovi stariji od 24 mjeseca (B), krave i ostala ženska grla osim junica (D), junice (E) te volovi, odnosno kastrirane muške životinje čije meso nosi oznaku C. Klasifikacija trupova na klase temelji se na subjektivnoj prosudbi razvijenosti mišićnog sustava te se razvrstavaju na pet klasa E, U, R, O, i P (E=najbolja ; P=najlošija). Postoje također i podklase koje se označavaju sa, „+“ ako je konformacija trupa bolja, sa „-“ ako je konformacija trupa lošija i sa „=“ ako je konformacija trupa jednaka toj klasi, a trup se ne može svrstati u višu ili nižu podklasu. Razvrstavanje goveđih trupova prema stupnjevima zamašćenosti temelji se na subjektivnoj prosudbi prekrivenosti trupova masnim tkivom (1=najmanje masnog tkiva ; 5=najviše masnog tkiva) i ovdje postoje podklase. Posao klasifikacije u nekim Europskim zemljama preuzimaju strojevi koji mogu na brži i jeftiniji način klasificirati veći broj polovica i trupova nego što bi to napravila ljudska radna snaga.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb