Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Klasiranje goveđih trupova i polovica na liniji klanja (CROSBI ID 398848)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jakubek, Marko Klasiranje goveđih trupova i polovica na liniji klanja / Konjačić, Miljenko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Jakubek, Marko

Konjačić, Miljenko

hrvatski

Klasiranje goveđih trupova i polovica na liniji klanja

Sustav klasifikacije goveđih trupova u nekim se zemljama Europske unije usvojio već osamdesetih godina prošlog stoljeća. Svrha ovog sustava je osigurati jedinstveno razvrstavanje goveđih trupova kako bi se dobila objektivna osnovica za plaćanje goveda upućenih na klanje. Klasifikaciju u Republici Hrvatskoj provode ovlaštene osobe te goveda razvrstavaju prvo ovisno o kategoriji na telad u dobi manjoj od 8 mjeseci (V), mladu junetinu u dobi od 8 do 12 mjeseci (Z), mlade bikove u dobi od 12 do 24 mjeseca (A), bikovi stariji od 24 mjeseca (B), krave i ostala ženska grla osim junica (D), junice (E) te volovi, odnosno kastrirane muške životinje čije meso nosi oznaku C. Klasifikacija trupova na klase temelji se na subjektivnoj prosudbi razvijenosti mišićnog sustava te se razvrstavaju na pet klasa E, U, R, O, i P (E=najbolja ; P=najlošija). Postoje također i podklase koje se označavaju sa, „+“ ako je konformacija trupa bolja, sa „-“ ako je konformacija trupa lošija i sa „=“ ako je konformacija trupa jednaka toj klasi, a trup se ne može svrstati u višu ili nižu podklasu. Razvrstavanje goveđih trupova prema stupnjevima zamašćenosti temelji se na subjektivnoj prosudbi prekrivenosti trupova masnim tkivom (1=najmanje masnog tkiva ; 5=najviše masnog tkiva) i ovdje postoje podklase. Posao klasifikacije u nekim Europskim zemljama preuzimaju strojevi koji mogu na brži i jeftiniji način klasificirati veći broj polovica i trupova nego što bi to napravila ljudska radna snaga.

goveđi trupovi; kategorija; klasa; stupanj prekrivenosti masnim tkivom

nije evidentirano

engleski

Classification beef carcasses on the slaughter line

nije evidentirano

beef carcasses; category; class; degree of fatty tissue

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17

30.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)