Kvalitativne odlike junećih trupova hranjenih kukuruznom prekrupom (CROSBI ID 398845)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Hunjak, Matija
Konjačić, Miljenko
hrvatski
Kvalitativne odlike junećih trupova hranjenih kukuruznom prekrupom
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj hranidbe tovne junadi kukuruznom prekrupom na kvalitetu trupa. Biološki dio istraživanja proveden je na 60 komada tovne junadi simentalske pasmine uzgojene u uvjetima intenzivne proizvodnje. Tijekom pokusa telad su hranjena sa kukuruznom silažom, sijenom, siliranim visokovlažnim zrnom kukuruza, kukuruznom prekrupom i superkoncentartom. Trajanje tova pokusne junadi trajalo je 285 dana, završna masa junadi iznosila je 564, 58 kg, dok je prosječna dob pri klanju bila 441 dan. Ostvareni su prosječni dnevni prirasti od 1, 18 kg, uz prosječnu konzumaciju tijekom tova od 13, 30 kg. Kod pokusne simentalske junadi rezultati toplog i hladnog randmana ostvareni su u skladu sa ranijim istraživanjima gdje se koncentrirani dio obroka temeljio isključivo na siliranom kukuruznom zrnu. Pokusna junad bila je osjetno bolje ocijenjena na liniji klanja po EUROP klasifikacijskom sustavu nego što su to bila junad iste dobne kategorije zaklana u Republici Hrvatskoj tijekom 2014. godine. Vrijednost konačnog pH iznosila je 5, 61 i bila je u granicama poželjnih vrijednosti post mortem glikolize goveđeg mesa. Prosječna vrijednost električne provodljivosti mesa junadi iznosila je 6, 92 i također je bila u poželjnom intervalu. Kukuruzna prekrupa kao dodatak u hranidbi junadi nije značajno utjecala na parametre boje L*, a* i b* u odnosu na ranija istraživanja hranidbe bez dodatka kukuruzne prekrupe. Zapaženo je da je ukupni prirast u tovu u pozitivnoj (p<0, 01) korelaciji sa završnom masom i masom hladnih polovica, dok je parametar svjetloće boje mesa L* bio u pozitivnoj korelaciji (p<0, 05) samo s ukupnim prirastom u tovu. Električna provodljivost bila je u pozitivnoj korelaciji (p<0, 05) sa završnom masom, masom hladnih polovica i ukupnim prirastom u tovu. Nije utvrđena povezanost parametara boje mesa (a*) i pH vrijednosti s tovnim pokazateljima kao i pokazateljima kvalitete trupova na liniji klanja.
kukuruzna prekrupa; tov junadi; EUROP klasifikacija; boja mesa; pH24 mesa
nije evidentirano
engleski
The qualitative traits of beef carcasses feeding with corn grits
nije evidentirano
corn grits; beef cattle; EUROP system; meat color; pH24
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
29.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb