Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 781422

Kvalitativne odlike junećih trupova hranjenih kukuruznom prekrupom


Hunjak, Matija
Kvalitativne odlike junećih trupova hranjenih kukuruznom prekrupom 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Kvalitativne odlike junećih trupova hranjenih kukuruznom prekrupom
(The qualitative traits of beef carcasses feeding with corn grits)

Autori
Hunjak, Matija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2015

Stranica
49

Mentor
Konjačić, Miljenko

Ključne riječi
Kukuruzna prekrupa; tov junadi; EUROP klasifikacija; boja mesa; pH24 mesa
(Corn grits; beef cattle; EUROP system; meat color; pH24)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj hranidbe tovne junadi kukuruznom prekrupom na kvalitetu trupa. Biološki dio istraživanja proveden je na 60 komada tovne junadi simentalske pasmine uzgojene u uvjetima intenzivne proizvodnje. Tijekom pokusa telad su hranjena sa kukuruznom silažom, sijenom, siliranim visokovlažnim zrnom kukuruza, kukuruznom prekrupom i superkoncentartom. Trajanje tova pokusne junadi trajalo je 285 dana, završna masa junadi iznosila je 564, 58 kg, dok je prosječna dob pri klanju bila 441 dan. Ostvareni su prosječni dnevni prirasti od 1, 18 kg, uz prosječnu konzumaciju tijekom tova od 13, 30 kg. Kod pokusne simentalske junadi rezultati toplog i hladnog randmana ostvareni su u skladu sa ranijim istraživanjima gdje se koncentrirani dio obroka temeljio isključivo na siliranom kukuruznom zrnu. Pokusna junad bila je osjetno bolje ocijenjena na liniji klanja po EUROP klasifikacijskom sustavu nego što su to bila junad iste dobne kategorije zaklana u Republici Hrvatskoj tijekom 2014. godine. Vrijednost konačnog pH iznosila je 5, 61 i bila je u granicama poželjnih vrijednosti post mortem glikolize goveđeg mesa. Prosječna vrijednost električne provodljivosti mesa junadi iznosila je 6, 92 i također je bila u poželjnom intervalu. Kukuruzna prekrupa kao dodatak u hranidbi junadi nije značajno utjecala na parametre boje L*, a* i b* u odnosu na ranija istraživanja hranidbe bez dodatka kukuruzne prekrupe. Zapaženo je da je ukupni prirast u tovu u pozitivnoj (p<0, 01) korelaciji sa završnom masom i masom hladnih polovica, dok je parametar svjetloće boje mesa L* bio u pozitivnoj korelaciji (p<0, 05) samo s ukupnim prirastom u tovu. Električna provodljivost bila je u pozitivnoj korelaciji (p<0, 05) sa završnom masom, masom hladnih polovica i ukupnim prirastom u tovu. Nije utvrđena povezanost parametara boje mesa (a*) i pH vrijednosti s tovnim pokazateljima kao i pokazateljima kvalitete trupova na liniji klanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb