Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Zakonska regulativa u zaštiti autohtonih proizvoda (CROSBI ID 398841)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Svržnjak, Domagoj Zakonska regulativa u zaštiti autohtonih proizvoda / Konjačić, Miljenko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Svržnjak, Domagoj

Konjačić, Miljenko

hrvatski

Zakonska regulativa u zaštiti autohtonih proizvoda

Autohtonim proizvodom smatraju se oni prehrambeni proizvodi koji zbog tehnoloških, prehrambenih i organoleptičkih specifičnosti, kvalitetom i posebnošću uspješno konkuriraju na hrvatskom tržištu i dio su hrvatske gastronomske ponude. Među najvažnije razloge zaštite autohtonih proizvoda spadaju: zaštita od zlouporabe izvornog proizvoda, postizanje više cjenovne kategorije proizvoda, povećanje dohotka za proizvođača, doprinos održivom razvoju ruralnih područja, jačanje turističke ponude, sve veća potražnja potrošača za autohtonim proizvodima, očuvanje tradicije a time i lokalnog, regionalnog i nacionalnog identiteta, sprečavanje odljeva stanovništva iz ruralnih regija itd. Oznake koje nose zaštićeni autohtoni proizvodi u Republici Hrvatskoj su: zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS). Postupak zaštite na nacionalnoj razini provodi Ministarstvo poljoprivrede, nakon uspješne registracije proizvoda, proizvodi dobivaju jednu od tri zaštićene oznake (ZOI, ZOZP, ZTS). Nakon zaštite na nacionalnoj razini, proizvodi imaju mogućnost zaštite na europskoj razini ekvivalentima hrvatskih oznaka: Zaštićena oznaka izvornosti - protected designation of origin (PDO), zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla - protected geographical indication (PGI), zajamčeno tradicionalni specijalitet - traditional speciality guaranteed (TSG). Službenu kontrolu zaštićenih oznaka izvornosti, zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda provodi u cijelom lancu proizvodnje kao i na razini maloprodaje poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede. Službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene/sigurnosti hrane provode veterinarska inspekcija, Ministarstva poljoprivrede i sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja.

autohtoni proizvodi; zaštita; registracija; oznake izvornosti

nije evidentirano

engleski

The legislation in the protection autochthonous products

nije evidentirano

autochthonous products; protection; registration; designations of origin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

08.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)