Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 781400

Zakonska regulativa u zaštiti autohtonih proizvoda


Svržnjak, Domagoj
Zakonska regulativa u zaštiti autohtonih proizvoda 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Zakonska regulativa u zaštiti autohtonih proizvoda
(The legislation in the protection autochthonous products)

Autori
Svržnjak, Domagoj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.09

Godina
2015

Stranica
32

Mentor
Konjačić, Miljenko

Ključne riječi
Autohtoni proizvodi; zaštita; registracija; oznake izvornosti
(Autochthonous products; protection; registration; designations of origin)

Sažetak
Autohtonim proizvodom smatraju se oni prehrambeni proizvodi koji zbog tehnoloških, prehrambenih i organoleptičkih specifičnosti, kvalitetom i posebnošću uspješno konkuriraju na hrvatskom tržištu i dio su hrvatske gastronomske ponude. Među najvažnije razloge zaštite autohtonih proizvoda spadaju: zaštita od zlouporabe izvornog proizvoda, postizanje više cjenovne kategorije proizvoda, povećanje dohotka za proizvođača, doprinos održivom razvoju ruralnih područja, jačanje turističke ponude, sve veća potražnja potrošača za autohtonim proizvodima, očuvanje tradicije a time i lokalnog, regionalnog i nacionalnog identiteta, sprečavanje odljeva stanovništva iz ruralnih regija itd. Oznake koje nose zaštićeni autohtoni proizvodi u Republici Hrvatskoj su: zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS). Postupak zaštite na nacionalnoj razini provodi Ministarstvo poljoprivrede, nakon uspješne registracije proizvoda, proizvodi dobivaju jednu od tri zaštićene oznake (ZOI, ZOZP, ZTS). Nakon zaštite na nacionalnoj razini, proizvodi imaju mogućnost zaštite na europskoj razini ekvivalentima hrvatskih oznaka: Zaštićena oznaka izvornosti - protected designation of origin (PDO), zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla - protected geographical indication (PGI), zajamčeno tradicionalni specijalitet - traditional speciality guaranteed (TSG). Službenu kontrolu zaštićenih oznaka izvornosti, zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda provodi u cijelom lancu proizvodnje kao i na razini maloprodaje poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede. Službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene/sigurnosti hrane provode veterinarska inspekcija, Ministarstva poljoprivrede i sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb