Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 781254

Radon (222^Rn) u vodi i tlu te radonski potencijal na području Parka prirode Kopački rit


Miklavčić, Igor; Poje Sovilj, Marina; Krpan, Ivana; Stanić, Denis; Radolić, Vanja
Radon (222^Rn) u vodi i tlu te radonski potencijal na području Parka prirode Kopački rit // Zbornik sažetaka 4. Simpozija s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit jučer, danas, sutra 2015. / Rožac, Vlatko ; Bolšec, Boris ; Kučera, Sonja ; Tot Forjan ; Renata (ur.).
Tikveš - Kopačevo: Javna ustanova, 2015. str. 35-35 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Radon (222^Rn) u vodi i tlu te radonski potencijal na području Parka prirode Kopački rit
(Radon (222Rn ) in water and soil, radon potential in the teritory of the nature park Kopački rit)

Autori
Miklavčić, Igor ; Poje Sovilj, Marina ; Krpan, Ivana ; Stanić, Denis ; Radolić, Vanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 4. Simpozija s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit jučer, danas, sutra 2015. / Rožac, Vlatko ; Bolšec, Boris ; Kučera, Sonja ; Tot Forjan ; Renata - Tikveš - Kopačevo : Javna ustanova, 2015, 35-35

Skup
4. Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit jučer, danas, sutra 2015.

Mjesto i datum
Tikveš - Kopačevo, Hrvatska, 01 - 02.10.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Radon; voda; tlo; radonski potencijal; radioaktivnost; Kopački rit
(Radon; water; soil; radon potential; radioactivity; Kopački rit)

Sažetak
Radon (222^Rn) je plemeniti, radioaktivni plin koji nastaje u tlu, a član je radioaktivnog niza uranija (238^U). Direktni je produkt radioaktivnog raspada radija (226^Ra) uz emisiju alfa čestice. Velike koncentracije radona predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i životinja koje dolazi od emisije alfa zračenja uslijed radioaktivnog raspada radona i njegovih kratkoživućih potomaka Mjerenje radona do sada još nije provedeno u vodi i tlu Parka prirode Kopački rit dok su mjerenja radona u zraku stambenih objekata izvedena 2010. godine na teritoriju cijele Baranje, pa tako i u njegovoj neposrednoj okolini (Kopačevo, Vardarac, Lug, Zlatna Greda, Suza, Zmajevac, …). Mjerenja detektorima nuklearnih tragova LR115 S – tip II trajala su godinu dana. Mjerenje radona u vodi obavljeno je na sedam lokacija unutar Parka prirode Kopački rit (Novi kanal, Sakadaš, Kopačko jezero, Čonakut, Bijelo jezero, Vemeljski Dunavac i Dunav) za vrijeme visokog vodostaja u studenom 2014. godine. Korišten je AlphaGUARD mjerni sustav s AquaKIT dodatkom, u kojem se radon oslobađa iz tekuće u plinovitu fazu u 100 ml uzorka vode. Svi dobiveni rezultati su bili ispod 2 Bq l^-1 što je u skladu s vrijednostima za otvorene vodotoke. Mjerenja radona u tlu unutar i oko Parka prirode Kopački rit izvedena su u više navrata, 2014. i 2015. godine mjernim sustavima AlphaGUARD i RM-2 s 24 mjerne točke na 13 lokacija (Sakadaš, Tikveš, Vemeljski Dunavac, Zlatna Greda, Kazuk, Lug, Kopačevo, …). Zrak iz tla je uzorkovan s dubine od 0, 8 m koristeći metalnu sondu i sisaljku, a potom je radon izmjeren u ionizacijskim komorama navedenih mjernih uređaja. Permeabilnost tla određena je RADON-JOK sustavom, s ciljem određivanja radonskog potencijala na prostoru Parka. Izmjerene vrijednosti radona u tlu su bile u rasponu od 3, 4 kBq m^-3 kod Lovačkog doma na nasipu blizu Zlatne Grede do 106, 0 kBq m^-3 u samoj Zlatnoj Gredi. Srednja vrijednost svih mjerenja iznosi 36, 0 kBq m^-3 s pripadajućom standardnom devijacijom od 30, 2 kBq m^-3. Konstruirani radonski potencijal kategorizira (prema korištenom modelu) veći dio teritorija Parka u područje srednjeg radonskog potencijala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FizikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
286-0000000-3212 - Radioaktivnost u okolišu, detekcija i primjena (Josip Planinić, )

Ustanove
Sveučilište u Osijeku - Odjel za fiziku