Utjecaj mikorize na prinos i mehanički sastav grozda cv. Traminac (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 628295)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Karoglan, Marko ; Osrečak, Mirela ; Andabaka, Željko ; Stupić, Domagoj ; Kozina, Bernard ; Krištof, Eva ; Pavlešić, Tomislav
hrvatski
Utjecaj mikorize na prinos i mehanički sastav grozda cv. Traminac (Vitis vinifera L.)
Predmet ovog istraživanja bio je utvrditi na koji način primjena živog ektomikoriznog micelija utječe na prinos i mehanički sastav grozdova kultivara Traminac. Pokus je postavljen 2013. godine na vinogradarsko- vinarskom pokušalištu u Jazbini, koje je u sklopu Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Temeljem dobivenih rezultata utvrđeno je da je mikoriza pozitivno utjecala na povećanje prosječne mase bobice i grozda, na povećanje broja bobica u grozdu i grozdova po trsu, posljedično i prinosa po trsu. Također je utjecala na povećanje udjela mesa u grozdu, ali i smanjenje udjela sjemenki i peteljkovine. Udio kožice ostao je nepromijenjen. Mikoriza je, obzirom na veći prinos, očekivano dovela do smanjenja sadržaja šećera, ali i ukupne kiselosti u moštu kultivara Traminac.
mikoriza; Traminac; prinos; šećer; ukupna kiselost
nije evidentirano
engleski
Influence of mycorrhiza on yield and mechanical composition of grapes cv. Traminer (Vitis vinifera L.)
nije evidentirano
mycorrhiza; Traminer; yield; sugar content; total acidity
nije evidentirano
Podaci o prilogu
530-533.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings. 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture.
Pospišil, Milan
Zagreb:
978-953-7878-27-6
Podaci o skupu
50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
poster
01.01.2015-01.01.2015
Opatija, Hrvatska