Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 781082

Kraljevsko više gospodarsko učilište i ratarnica u Križevcima za vrijeme Prvoga svjetskog rata


Bogdanović, Tomislav; Papić Bogadi Valentina
Kraljevsko više gospodarsko učilište i ratarnica u Križevcima za vrijeme Prvoga svjetskog rata // Varaždin i sjeverozapadna hrvatska u Velikom ratu 1914. - 1918. / Damjanović, Stjepan ; Huzjan, Vladimir (ur.).
Zagreb - Varaždin: HAZU Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, 2014. str. 455-475 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Kraljevsko više gospodarsko učilište i ratarnica u Križevcima za vrijeme Prvoga svjetskog rata
(Royal Agriculture and Forestry College and Ratarnica in Križevci during World War I)

Autori
Bogdanović, Tomislav ; Papić Bogadi Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Varaždin i sjeverozapadna hrvatska u Velikom ratu 1914. - 1918. / Damjanović, Stjepan ; Huzjan, Vladimir - Zagreb - Varaždin : HAZU Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, 2014, 455-475

ISBN
978-953-154-270-8

Skup
Varaždin i sjeverozapadna hrvatska u Velikom ratu 1914. - 1918.

Mjesto i datum
Varaždin, 3- 4.07.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Gospodarsko i šumarsko učilište ; Ratarnica ; Križevci ; Prvi svjetski rat ; znanstveni zavodi ; mobilizacija
(Agriculture and forestry college ; ratarnica (agricultural practicum) ; Križevci ; World War I ; scientific institutes ; mobilisation)

Sažetak
Kraljevsko više gospodarsko učilište i ratarnica u Križevcima osnovano je 1860. godine i bilo je jedino poljoprivredno učilište na čitavom južnoslavenskom području Habsburške Monarhije. U prvom dijelu rada autor opisuje osnivanje i djelatnosti Kr. višeg gospodarskog učilišta i ratarnice. Opisana je organizacija nastave i zadaće znanstvenih zavoda, postaja i stanica osnovanih unutar učilišta. Drugi dio govori o radu učilišta i ratarnice za vrijeme Prvog svjetskog rata s naglaskom na poteškoće i probleme u organizaciji redovite nastave i ostalih poslova vezanih uz funkcioniranje istog. Autori zaključuju da je razdoblje Prvog svjetskog rata na Kr. višem gospodarskom učilištu i ratarnici ostavilo dubok trag. Iako su profesori i djelatnici uspjeli održati učilište otvoreno i u funkciji tijekom čitavog rata, gubitak najboljih predavača koji su mobilizirani ili kojima je zemaljska vlada zbog izvanredne situacije dodijelila druge dužnosti, dovelo je do toga da je 1919. godine Kr. više gospodarsko učilište i ratarnica u Križevcima ukinuto. U Zagrebu je osnovan Gospodarsko-šumarski fakultet koji preuzima glavnu funkciju gospodarske naobrazbe u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Visoko gospodarsko učilište, Križevci