Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 781039

Korespondencija Andrije Torkvata i Ignjata Brlića, Knjiga prva: pisma 1846.-1856.


Korespondencija Andrije Torkvata i Ignjata Brlića, Knjiga prva: pisma 1846.-1856., Slavonski Brod: Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, 2015 (Urednička/priređivačka)


Naslov
Korespondencija Andrije Torkvata i Ignjata Brlića, Knjiga prva: pisma 1846.-1856.
(The Correspondence between Andrija Torkvat and Ignjat Brlić)

Urednik/ci
Artuković, Mato ; Švoger, Vlasta ; Orban Kljajić, Mica

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, urednička/priređivačka, znanstvena

Izdavač
Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje

Grad
Slavonski Brod

Godina
2015

Stranica
481

ISBN
978-953-6659-94-4

Ključne riječi
korespondencija; Andrija Torkvat Brlić; Ignjat Brlić; životopis; političko djelovanje; školovanje; javno djelovanje
(correspondence; Andrija Torkvat Brlić; Ignjat Brlić; biography; political activity; education; public activity)

Sažetak
Prva knjiga korespondencije braće Andrije Torkvata i Ignjata Brlića donosi dvije uvodne studije, 138 pisama koja su braća izmijenila između 1846. i 1856. godine, popraćenih uvodnim regestama i bilješkama, popis izvora i literature, sažetak na engleskom jeziku te kazalo osoba i mjesta. U prvoj uvodnoj studiji naslovljenoj "Andrija Torkvat i Ignjat Brlić u svome vremenu" prikazuju se političke i društvene prilike u Hrvatskoj od sredine 1840-ih godina do 1868. godine (do smrti A. T. Brlića), odnosno predstavlja se politički i društveni okvir djelovanja braće Brlić. Događaji i procesi na političkoj i društvenoj sceni u Hrvatskoj stavljaju se u kontekst složenih zbivanja u Habsburškoj Monarhiji, a osobita je pozornost posvećena vrlo složenim i dinamičnim hrvatsko-mađarskim odnosima u tom razdoblju. U nastavku prve uvodne studije na temelju izvorne građe i literature prikazuje se životni put i svestrano javno djelovanje braće Brlić na političkom, kulturnom, književnom, visokoškolskom i pravosudnom polju. U drugoj uvodnoj studiji korespondencija braće Brlić analizira se kao povijesni izvor. Utvrđuje se da ta korespondencija u budućim znanstvenim istraživanjima može poslužiti kao vrijedan izvor za proučavanje različitih aspekata političke i kulturne povijesti, svakodnevnog života građanskog društvenog sloja te povijesti školstva u Hrvatskoj i Habsburškoj Monarhiji u 19. stoljeću, osobito iz perspektive odozdo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb,
Hrvatski institut za povijest, podružnica Slavonski Brod

Profili:

Avatar Url Mica Orban-Kljajić (urednik)

Avatar Url Mato Artuković (urednik)

Avatar Url Vlasta Švoger (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Korespondencija Andrije Torkvata i Ignjata Brlića, Knjiga prva: pisma 1846.-1856., Slavonski Brod: Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, 2015 (Urednička/priređivačka)
Artuković, M., Švoger, V. & Orban Kljajić, M. (ur.) (2015) Korespondencija Andrije Torkvata i Ignjata Brlića, Knjiga prva: pisma 1846.-1856.. Slavonski Brod, Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje.
@book{book, year = {2015}, pages = {481}, keywords = {correspondence, Andrija Torkvat Brli\'{c}, Ignjat Brli\'{c}, biography, political activity, education, public activity}, isbn = {978-953-6659-94-4}, title = {The Correspondence between Andrija Torkvat and Ignjat Brli\'{c}}, keyword = {correspondence, Andrija Torkvat Brli\'{c}, Ignjat Brli\'{c}, biography, political activity, education, public activity}, publisher = {Hrvatski institut za povijest - Podru\v{z}nica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje}, publisherplace = {Slavonski Brod} }