Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Rana intervencija kod djece s oštećenjem sluha – prikaz projekta "Vjetar u leđa" (CROSBI ID 628239)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Bonetti, Luka ; Kuhn, Ninoslava ; Milković, Marina Rana intervencija kod djece s oštećenjem sluha – prikaz projekta "Vjetar u leđa" // Knjiga sažetaka 4. hrvatskog simpozija o ranoj intervenciji u djetinjstvu "Rana intervencija u djetinjstvu: sveobuhvatnost, pravednost i kvaliteta sustava podrške" / Carović, Ines (ur.). Zagreb: HURID, MURID, 2015. str. 33-33

Podaci o odgovornosti

Bonetti, Luka ; Kuhn, Ninoslava ; Milković, Marina

hrvatski

Rana intervencija kod djece s oštećenjem sluha – prikaz projekta "Vjetar u leđa"

Primarna posljedica prirođenog i rano stečenog oštećenja sluha (OS) su teškoće usvajanja jezika koje proizlaze iz teškoća slušanja. Komunikacijske teškoće uzrokovane OS-om prati rizik od pojave kognitivnih, socioemocionalnih i edukacijskih posljedica. Rizik proizlazi iz nepravovremenog/neodgovarajućeg izlaganja novorođenčadi/dojenčadi s OS-om jeziku, tj. iz propusta u iskorištavanju obiteljskih resursa u habilitaciji komunikacije, što se negativno odražava na kvalitetu interakcije dijete-roditelji, interakciju s okolinom i sve aspekte razvoja. Rana intervencija za djecu s OS-om stoga je neophodna. U 2014. je Grad Zagreb podupro projekt Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba "Vjetar u leđa" usmjeren na uspostavu sustava stručne podrške obiteljima odmah po otkrivanju OS-a novorođenačkim probirom u zagrebačkim rodilištima. Osnaživanje obitelji uključuje intenzivan logopedski, psihološki, klinički i savjetodavni rad usmjeren na smanjenje roditeljskog stresa, unapređenje roditeljskih vještina te stvaranje najpoticajnije moguće atmosfere za razvoj jezika, govora i psihosocijalnih vještina djeteta. Redovitim individualnim i grupnim radom stvara se mreža podrške proaktivnih roditelja, detaljno informiranih o očekivanom kognitivnom, jezično-govornom i socio-emocionalnom razvoju djeteta. Cilj podrške je mobiliziranje obitelji prema realizaciji svih preduvjeta razvoja djeteta s OS-om primjerenog kronološkoj dobi. Projekt se pokazao uspješnim, s potencijalom za sustavno provođenje na nacionalnoj razini.

rana intervencija; oštećenje sluha; Grad Zagreb

nije evidentirano

engleski

Early intervention for children with hearing impairments - Presentation of project "Wind in the sails"

nije evidentirano

early intervention; hearing impairment; City of Zagreb

nije evidentirano

Podaci o prilogu

33-33.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka 4. hrvatskog simpozija o ranoj intervenciji u djetinjstvu "Rana intervencija u djetinjstvu: sveobuhvatnost, pravednost i kvaliteta sustava podrške"

Carović, Ines

Zagreb: HURID, MURID

978-953-175-576-4

Podaci o skupu

4. hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu "Rana intervencija u djetinjstvu: sveobuhvatnost, pravednost i kvaliteta sustava podrške"

predavanje

01.10.2015-03.10.2015

Čakovec, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita