Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 780933

Važnost poznavanja stranog jezika struke za mobilnost i zapošljivost diplomanata Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima


Cafuk, Ivana; Papić Bogadi, Valentina; Ivanek-Martinčić, Marijana; Husinec, Renata
Važnost poznavanja stranog jezika struke za mobilnost i zapošljivost diplomanata Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima // Podravina : časopis za multidisciplinarna istraživanja, XIX (2015), 160-174 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Važnost poznavanja stranog jezika struke za mobilnost i zapošljivost diplomanata Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima
(Importance of knowledge of language for special purposes in the context of mobility and employability of Križevci College of Agriculture graduates)

Autori
Cafuk, Ivana ; Papić Bogadi, Valentina ; Ivanek-Martinčić, Marijana ; Husinec, Renata

Izvornik
Podravina : časopis za multidisciplinarna istraživanja (1333-5286) XIX (2015); 160-174

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Strani jezik struke ; mobilnost ; zapošljivost ; stavovi studenata
(Language for special purposes ; mobility ; employability ; students' attitudes)

Sažetak
U ovom se radu sustavno istražuju stavovi studenata Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima vezani uz važnost stranog jezika struke za mobilnost i zapošljivost. Prvi dio rada daje teoretsku podlogu istraživanju i definira strani jezik struke u kontekstu mobilnosti i zapošljivosti. U središnjem dijelu rada opisuje se istraživanje i analiza rezultata istraživanja provedenog metodom upitnika na populaciji ispitanika od 132 redovita studenta prve i druge godine Stručnog studija poljoprivrede. Većina studenata smatra kako je strani jezik kao kolegij potreban na Učilištu, te da će moduli iz stranog jezika koji su ponuđeni biti korisni u njihovom budućem zanimanju. Isto tako većina njih smatra kako je znanje stranog jezika uvelike dobilo na značenju ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, te da će njihovim budućim poslodavcima znanje stranog jezika biti važno prilikom njihovog zapošljavanja. Učenje stranih jezika trebalo bi biti sastavni dio obrazovanja na svim njegovim razinama uključujući i visoko obrazovanje. Ulaskom u Europsku uniju ulazimo u „krug“ jezične i kulturne raznolikosti, te će znanje stranog jezika biti izuzetno važno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Časopis indeksira:


  • Scopus