Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 780754

QSRR MODELIRANJE U IONSKOJ KROMATOGRAFIJI


Janda, Rea
QSRR MODELIRANJE U IONSKOJ KROMATOGRAFIJI 2015., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Naslov
QSRR MODELIRANJE U IONSKOJ KROMATOGRAFIJI
(QSRR modeling in ion chromatography)

Autori
Janda, Rea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2015

Stranica
65

Mentor
Ukić, Šime

Ključne riječi
Ionska kromatografija; analiza ugljikohidrata; QSRR modeliranje; „iso-to-grad“ pristup 
(Ion chromatography; carbohydrate analysis; QSRR modeling; „iso-to-grad“ approach)

Sažetak
Razvoj novih metoda za određivanje pojedinih analita ionskom kromatografijom dugotrajan je proces koji se najčešće temelji na metodi pokušaja i pogreške. Osim što pronalazak optimalnih uvjeta poput koncentracije eluensa, temperature sustava ili vremena trajanja analize oduzima puno vremena, nepovoljan je i s ekonomskog aspekta jer se troši velika količina raznoraznih reagensa. Kako bi se smanjili troškovi i vrijeme potrebno za razvoj novih metoda koriste se modeli vremena zadržavanja. Svrha ovog rada je izraditi gradijentni model vremena zadržavanja ugljikohidrata u ionskoj kromatografiji, a na temelju eksperimentalno određenih vrijednosti vremena zadržavanja pojedinih komponenata pri četirima jakostima eluensa. Na temelju spomenutih eksperimentalnih vrijednosti izrađeni su QSRR modeli, po jedan za svaku jakost eluensa. Kao alat za modeliranje primijenjene su umjetne neuronske mreže. Na temelju QSRR-om predviđenih vrijednosti vremena zadržavanja izrađeni su izokratni modeli vremena zadržavanja. Potom je, primjenom pristupa numeričkog integriranja (tzv. „iso-to-grad“ pristup), informacija prenašana u gradijentno okruženje. Budući da QSRR modeliranje uključuje samo strukturne značajke analita i ne vodi računa o njihovim međusobnim interakcijama, u razmatranja predviđenih vrijednosti vremena zadržavanja uključena su empirijska kromatografska znanja kojima su eliminirana nesuvisla predviđanja. Pokazalo se da primjena dodatnih empirijskih informacija može poboljšati izvedbene karakteristike modela vremena zadržavanja, što u konačnici može rezultitrati dodatnom znanstvenom i ekonomskom vrijednošću razvijenih modela.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
110005
125-1253092-3004 - Procesi ionske izmjene u sustavu kvalitete industrijskih voda (Tomislav Bolanča, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb