Tradicijski sirevi od mlijeka dalmatinske pramenke (CROSBI ID 628155)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Rako, Ante
hrvatski
Tradicijski sirevi od mlijeka dalmatinske pramenke
U radu je opisana tehnologija proizvodnje sira iz mišine, tvrdog ovčjeg sira i skute. Posebnost tradicijskih ovčjih sireva je u korištenju sirovog mlijeka proizvedenog od izvorne pasmine na prirodnim pašnjacima karakterističnog botaničkog sastava. Budući da se navedena proizvodnja temelji na uporabi sirovog ovčjeg mlijeka, proizvodnja kvalitetnih tradicijskih sireva zahtjeva određenu razinu znanja i vještina ali i potrebu daljnjih znanstvenih istraživanja. Povećanjem dostupnosti rezultata raznih znanstvenih istraživanja te popularizacijom navedenih rezultata kroz medije stvara se svijest kod potrošača o značaju prehrane i njenog učinka na zdravlje i kvalitet života. Stoga, tradicijski sirevi predstavljaju dio naše kulturne baštine i mogu biti značajan čimbenik u poboljšanju našeg gastronomskog identiteta.
tradicijski sir; izvorna pasmina; gastronomska ponuda
nije evidentirano
engleski
Traditional cheeses of dalmatinska pramenka ewes
nije evidentirano
traditional cheese; indigenous breed; gastronomic offer
nije evidentirano
Podaci o prilogu
41-47.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja
Matas, Mate ; Rako, Ante
Lećevica : Muć : Split: Kulturni sabor Zagore - podružnica Zagreb, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split
978-953-57775-1-9
Podaci o skupu
Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja
predavanje
23.04.2015-24.04.2015
Muć, Hrvatska; Lećevica, Hrvatska