Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tradicijski sirevi od mlijeka dalmatinske pramenke (CROSBI ID 628155)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Rako, Ante Tradicijski sirevi od mlijeka dalmatinske pramenke // Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja / Matas, Mate ; Rako, Ante (ur.). Lećevica : Muć : Split: Kulturni sabor Zagore - podružnica Zagreb, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, 2015. str. 41-47

Podaci o odgovornosti

Rako, Ante

hrvatski

Tradicijski sirevi od mlijeka dalmatinske pramenke

U radu je opisana tehnologija proizvodnje sira iz mišine, tvrdog ovčjeg sira i skute. Posebnost tradicijskih ovčjih sireva je u korištenju sirovog mlijeka proizvedenog od izvorne pasmine na prirodnim pašnjacima karakterističnog botaničkog sastava. Budući da se navedena proizvodnja temelji na uporabi sirovog ovčjeg mlijeka, proizvodnja kvalitetnih tradicijskih sireva zahtjeva određenu razinu znanja i vještina ali i potrebu daljnjih znanstvenih istraživanja. Povećanjem dostupnosti rezultata raznih znanstvenih istraživanja te popularizacijom navedenih rezultata kroz medije stvara se svijest kod potrošača o značaju prehrane i njenog učinka na zdravlje i kvalitet života. Stoga, tradicijski sirevi predstavljaju dio naše kulturne baštine i mogu biti značajan čimbenik u poboljšanju našeg gastronomskog identiteta.

tradicijski sir; izvorna pasmina; gastronomska ponuda

nije evidentirano

engleski

Traditional cheeses of dalmatinska pramenka ewes

nije evidentirano

traditional cheese; indigenous breed; gastronomic offer

nije evidentirano

Podaci o prilogu

41-47.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja

Matas, Mate ; Rako, Ante

Lećevica : Muć : Split: Kulturni sabor Zagore - podružnica Zagreb, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split

978-953-57775-1-9

Podaci o skupu

Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja

predavanje

23.04.2015-24.04.2015

Muć, Hrvatska; Lećevica, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija