Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 780479

Promjena klimatskih i hidroloških prilika


Mijušković-Svetinović, Tatjana
Promjena klimatskih i hidroloških prilika // Upravljanje količinom i kakvoćom vode - oborinske i sanitarne vode u urbanim područjima / Tušar, Božena (ur.).
Zagreb: Društvo građevinskih inženjera Zagreb i Argenta Zagreb d.o.o., 2015. str. 3-24 (pozvano predavanje, domaća recenzija, stručni)


Naslov
Promjena klimatskih i hidroloških prilika
(Climate and Hydrological Changes)

Autori
Mijušković-Svetinović, Tatjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Upravljanje količinom i kakvoćom vode - oborinske i sanitarne vode u urbanim područjima / Tušar, Božena - Zagreb : Društvo građevinskih inženjera Zagreb i Argenta Zagreb d.o.o., 2015, 3-24

ISBN
978-953-7592-16-5

Skup
Seminar Upravljanje količinom i kakvoćom vode - oborinske i sanitarne vode u urbanim područjima

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.-24. 03. 2015.

Ključne riječi
Klimatske promjene; hidrološke promjene; temperatura zraka; oborine; urbana odvodnja
(Climate changes; hydrological changes; air temperature; precipitation; urban drainage)

Sažetak
Od 1980‐tih među znanstvenicima i donositeljima odluka raste svijest o klimatskim promjenama. One su posljedica prirodnih varijacija uzrokovanih različitim astronomskim, fizikalnim i kemijskim čimbenicima. U posljednje vrijeme znanstvene spoznaje upozoravaju da na promjenu klime utječe čovjek, odnosno da je globalno zatopljenje uzrokovano povećanjem koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi. Klimatske promjene su procesi koji djeluje na sve, a one se najvidljivije manifestiraju kroz promjene u količini, intenzitetu i raspodjeli oborina, ali i povećanjem temperature zraka. U radu su prikazani klimatske promjene, njihov utjecaj na okoliš kao i načini njihovog modeliranja. Razmatrane su i klimatske i hidrološke promjene u Republici Hrvatskoj (temperatura zraka, oborine, hidrološke promjene – vodostaji i protoci). Dan je naglasak na potrebu ublažavanje klimatskih promjena.

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Građevinarstvo