Epidemiologija, primarna i sekundarna prevencija bolesti probavnog sustava:tko, kada i kako ? (CROSBI ID 221504)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Banić, Marko ; Prka, Lidija ; Stevanović, Ranko
hrvatski
Epidemiologija, primarna i sekundarna prevencija bolesti probavnog sustava:tko, kada i kako ?
Bolesti probavnog sustava kao uzroci smrti zauzimaju četvrto mjesto i predstavljaju važan javnozdravstveni problem. Uz to je rak debelog crijeva, nakon raka pluća i dojke, najčešći uzrok pobolijevanja i smrtnosti od zloćudnih bolesti. Najvažniji oblici primarne prevencije bolesti probavnog sustava odnose se na edukaciju, zdravu prehranu - prehranu bogatu vlaknima, uzimanje više voća i povrća, smanjenje količine masti u hrani i dnevne količine crvenog mesa. U sekundarnoj prevenciji važno je prepoznati populaciju visokog rizika da bi se mogle provesti zaštitne mjere za nastanak bolesti, prije svega rano otkrivanje bolesti. Nesudjelovanje pacijenata u prevenciji i liječenju znatno produljuje trajanje bolesti, a zbog učestalijih komplikacija i nesuradljivosti pacijenata umnogostručuje se broj hospitalizacija kao i ukupan trošak liječenja, uz istodobno povećanje mortaliteta i smanjenje kvalitete života. Stoga aktivno sudjelovanje pacijenata u prevenciji i liječenju predstavlja jedan od prioriteta u postizanju boljeg zdravlja probavnog sustava u populaciji.
primarna prevencija ; probavni sustav ; sekundarna prevencija
nije evidentirano
engleski
Epidemiology, primary and secondary prevention of diseases of the digestive system: who, when and how ?
nije evidentirano
primary prevention ; digestive system ; secondary prevention
nije evidentirano