Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Isparljivi spojevi arome ličke janjetine (CROSBI ID 221466)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Krvavica, Marina ; Bradaš, Milijana ; Rogošić, Jozo ; Jug, Tjaša ; Vnučec, Ivan ; Marušić Radovčić, Nives Isparljivi spojevi arome ličke janjetine // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (2015), 3; 238-246

Podaci o odgovornosti

Krvavica, Marina ; Bradaš, Milijana ; Rogošić, Jozo ; Jug, Tjaša ; Vnučec, Ivan ; Marušić Radovčić, Nives

hrvatski

Isparljivi spojevi arome ličke janjetine

Cilj ovog rada bio je utvrditi isparljive spojeve arome ličke janjetine kao nastavak istraživanja specifičnih isparljivih spojeva arome janjećeg mesa hrvatskih pasmina ovaca, te time doprinijeti zaštiti njihove kvalitete na tržištu. Ujedno, navedeno istraživanje će doprinijeti mogućem utvrđivanju potencijalnih biomarkera janjećeg mesa koji bi se s obzirom na florni sastav mogli povezati za određeno zemljopisno područje uzgoja. U tu svrhu izvršena je analiza isparljivih spojeva toplinski obrađene ličke janjetine na GC-MS (SPME metoda) pri čemu je izolirano ukupno 70 spojeva, od čega 16 aldehida (58, 52%), 12 alkohola (20, 60%), 5 ketona (9, 40%), 11 alifatskih ugljikovodika (1, 54%), 7 aromatskih spojeva (5, 24%), 4 heterociklička spoja (0, 72%), 2 furana (1, 56%), 2 sumporna spoja (0, 57%), 3 karboksilne kiseline (0, 71%), 4 estera (0, 58%) i 4 terpena (0, 55%). Usporedbom s dostupnim podatcima sličnih istraživanja, moguće je da su u uzorcima ličke janjetine po prvi put izolirana 34 isparljva spoja koja do sada nisu utvrđena u tkivima janjadi inozemnih pasmina ovaca, od kojih 5 nisu utvrđeni niti u uzorcima dalmatinske janjetine i to: linalol, metil-ciklopentan, 4-(bi(4-metil fenil sulfonil)metil)piridin, metil heksanoat i etil kaprilat. No razlike u odnosu na dalmatinsku janjetinu bile su znatno veće, s obzirom da je aroma ličke janjetine sadržavala ukupno 9 spojeva koji nisu utvrđeni u dalmatinskoj janjetini, a aroma dalmatinske janjetine čak 24 isparljiva spoja koji nisu pronađeni u mesu ličke janjetine. Navedeno upućuje na zaključak o mogućem značajnom utjecaju područja uzgoja ovaca (tzv. efekt teritorija) na aromu janjetine. Međutim, s obzirom da se radi o inicijalnim istraživanjima na relativno malom broju uzoraka mesa, za donošenje pouzdanijih zaključaka potrebno je u ovom pravcu provoditi daljnja istraživanja.

lička janjetina; hrvatske pasmine ovaca; aroma profil; isparljivi spojevi mesa

nije evidentirano

engleski

Volatile aroma compounds of Lika lamb

nije evidentirano

Lika lamb; Croatian autochthonous sheep breeds; aroma profile; meat volatiles

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XVII (3)

2015.

238-246

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Biotehnologija