Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Povezanost meteoroloških prilika i rekreacije u parku Maksimir u Zagrebu (CROSBI ID 627954)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Opačić, Vuk Tvrtko ; Dolenc, Nika Povezanost meteoroloških prilika i rekreacije u parku Maksimir u Zagrebu // Knjiga sažetaka Šestog hrvatskog geografskog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem "Integrativna i primijenjena istraživanja u prostoru" / Orešić, Danijel ; Cvitanović, Marin (ur.). Zagreb: Hrvatsko geografsko društvo, 2015. str. 49-49

Podaci o odgovornosti

Opačić, Vuk Tvrtko ; Dolenc, Nika

hrvatski

Povezanost meteoroloških prilika i rekreacije u parku Maksimir u Zagrebu

Park Maksimir jedno je od najposjećenijih rekreacijskih područja grada Zagreba. Zbog bogatih prirodnih rekreacijskih pogodnosti, kao i uređene rekreacijske infrastrukture privlači rekreativce iz svih dijelova grada i okolice. Maksimir je popularno rekreacijsko područje tijekom cijele godine, bez obzira na meteorološke prilike, koje pruža brojne mogućnosti za upražnjavanje više oblika aktivne i pasivne rekreacije. Najpogodnija godišnja doba za rekreacijske aktivnosti većine rekreativaca su proljeće (ožujak, travanj i svibanj) i jesen (rujan, listopad i studeni) s obzirom na temperaturu zraka i biometeorološke procjene osjeta ugode. Tijekom zimskih mjeseci, u hladnijim i kišovitijim danima, rekreacija u parku uglavnom je svedena na fizički aktivnije rekreacijske aktivnosti poput trčanja i nordijskog hodanja, za razliku od ljetnih mjeseci kada su u toplijim i sunčanijim danima, uz spomenute oblike aktivne rekreacije, jače zastupljene i fizički pasivnije rekreacijske aktivnosti poput šetnje i psihofizičkog odmora u prirodnom okruženju. Cilj istraživanja jest utvrditi razlike u nekim obilježjima rekreativaca (sociodemografske karakteristike, obilježja rekreacijskih kretanja, motivacija, rekreacijske aktivnosti koje upražnjavaju u Maksimiru, potrošnja, zadovoljstvo postojećom rekreacijskom ponudom parka, percepcija parka kao rekreacijskog područja grada) s obzirom na posjet parku u različitim meteorološkim prilikama. Istraživanje se temelji na analizi rezultata neposrednog anketiranja rekreativaca u Maksimiru na uzorku od ukupno 603 ispitanika, s podjednakim poduzorcima u 6 različitih neradnih dana u sva četiri godišnja doba u različitim meteorološkim prilikama (temperatura zraka, padaline) tijekom 2013. i 2014. godine. Anketiranje rekreativaca metodom prigodnog uzorkovanja provedeno je na više lokacija u parku, a u obzir su ušli ispitanici stariji od 18 godina koji žive u Zagrebu ili u okolici. Prikupljeni podaci omogućili su analizu rekreacije u Maksimiru za sunčanoga vremena u svim godišnjim dobima, kao i za kišovitoga vremena u proljeće i u jesen. Statistička analiza podataka provedena je u programu SPSS, a uključila je sljedeće metode: jednosmjernu analizu varijance, hi-kvadrat test, t-test te diskriminacijsku analizu. Dobiveni rezultati prilog su boljem poznavanju profila rekreativaca i rekreacijskih aktivnosti u Maksimiru te mogu poslužiti kao polazište u kvalitetnijem koncipiranju rekreacijske ponude u parku u budućnosti.

rekreacija ; meteorološke prilike ; rekreacijska ponuda ; park Maksimir ; Zagreb

Sudjelovanje na kongresu financirano je iz potpore znanstvenim istraživanjima Sveučilišta u Zagrebu za 2015. godinu "Tipologija, funkcije i usluge zelenih površina u gradovima: primjer Grada Zagreba", voditelja izv. prof. dr. sc. Nenada Buzjaka.

engleski

Recreation in Maksimir Park in Zagreb in relation to weather conditions

nije evidentirano

recreation ; weather conditions ; recreation supply ; Maksimir Park ; Zagreb

nije evidentirano

Podaci o prilogu

49-49.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka Šestog hrvatskog geografskog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem "Integrativna i primijenjena istraživanja u prostoru"

Orešić, Danijel ; Cvitanović, Marin

Zagreb: Hrvatsko geografsko društvo

Podaci o skupu

Šesti hrvatski geografski kongres s međunarodnim sudjelovanjem "Integrativna i primijenjena istraživanja u prostoru"

predavanje

29.09.2015-02.10.2015

Trogir, Hrvatska

Povezanost rada

Geografija