Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u praksi Europskog suda za ljudska prava. Strasbourški acquis. (Drugo dopunjeno izdanje) (CROSBI ID 13159)

Autorska knjiga | monografija (znanstvena)

Omejec, Jasna Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u praksi Europskog suda za ljudska prava. Strasbourški acquis. (Drugo dopunjeno izdanje). Zagreb: Novi informator, 2014

Podaci o odgovornosti

Omejec, Jasna

Davorka Foretić

hrvatski

Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u praksi Europskog suda za ljudska prava. Strasbourški acquis. (Drugo dopunjeno izdanje)

Od prvog izdanja knjige (2013.) nisu se dogodile bitne promjene u jurisprudenciji Europskog suda za ljudska prava (u daljnjem tekstu: Sud) vezanoj uz primjenu Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe (u daljnjem tekstu: Konvencija). Stoga su u drugom izdanju knjige usklađeni podaci o praksi Suda prema stanju na dan 1. siječnja 2014., podrobnije su obrađeni pojedini instituti u odnosu na koje se, nakon prvog izdanja knjige, to pokazalo potrebnim (primjerice, praksa Suda vezana uz pravo Europske unije, uz institute prijateljskog rješenja spora, privremenih mjera, kontradiktornosti postupka, itd.), preispitana su pojedina terminološka rješenja (primjerice, službeni prijevod druge rečenice članka 6. stavka 1. Konvencije ili engleski termin arguable claim/complaint). Prihvaćen je i novi pristup pojedinim institutima koji je autorica smatrala potrebnim nakon daljnjeg proučavanja strasbourške sudske prakse (primjerice, novi pristup razvrstavanju konvencijskih prava, osobito prava vlasništva i prava na javnost suđenja). Tijekom 2013. godine potpisana su i dva nova protokola o izmjenama Konvencije: 15 i 16. Iako još nisu stupili na snagu, oni su nova činjenica u pravnom životu Konvencije. To su i izmjene Poslovnika Suda. Osim toga, Sud je tijekom 2013. godine donio nekoliko presuda o pitanjima s kojima se u svojoj praksi susreo prvi put. Tu su i presude velikog vijeća u kojima se razjašnjavaju već prihvaćeni pravni standardi u zaštiti pojedinih konvencijskih prava. Sve su te nove činjenice zabilježene u drugom dopunjenom izdanju knjige.

Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda; Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu

Knjiga sadržava opsežan sažetak na engleskom jeziku u prijevodu Nikoline Jovanović, str. 1354-1378.

engleski

The Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms before the European Court of Human Rights. Strasbourg Acquis. (Second Edition)

nije evidentirano

Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms; European Court of Human Rights in Strasbourg

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Novi informator

2014.

978-953-7812-64-5

1552

objavljeno

Povezanost rada

Pravo