Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 779655

Monoklonska gamapatija otkrivena pri pretraživanju na oligoklonski IgG tijekom dijagnostičke obrade multiple skleroze


Vukasović, Ines; Tešija Kuna, Andrea; Bašić Kes, Vanja; Čaržavec, Dubravka; Vrkić, Nada
Monoklonska gamapatija otkrivena pri pretraživanju na oligoklonski IgG tijekom dijagnostičke obrade multiple skleroze // Biochemia Medica / Šimundić, Ana-Maria (ur.).
Zagreb: HDMBLM, Medicinska naklada, 2015. str. S146-S147 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Monoklonska gamapatija otkrivena pri pretraživanju na oligoklonski IgG tijekom dijagnostičke obrade multiple skleroze
(Monoclonal gammophaty as an accidental finding on CSF isoelectric focusing for oligoclonal IgG used as part of the diagnostic workup for multiple sclerosis)

Autori
Vukasović, Ines ; Tešija Kuna, Andrea ; Bašić Kes, Vanja ; Čaržavec, Dubravka ; Vrkić, Nada

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Biochemia Medica / Šimundić, Ana-Maria - Zagreb : HDMBLM, Medicinska naklada, 2015, S146-S147

Skup
8. kongres HDMBLM

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 22.-26.09.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Multipla skleroza; gamapatija; monoklonski IgG
(Multiple sclerosis; gammophaty; monoclonal IgG)

Sažetak
Uvod: Prikazati tri slučaja monoklonske gamapatije (MG) otkrivene pri pretraživanju na oligoklonski IgG (OIgG) tijekom dijagnostičke obrade multiple skleroze (MS). Ispitanici i metode: Izoelektričnim fokusiranjem (IEF) parnih uzoraka likvora i seruma na agaroznom gelu uz imunofiksaciju (IF) s anti-IgG antitijelom (Sebia poluautomatski sustav za elektroforezu), u svrhu dokazivanja OIgG, obrađeno je 240 ispitanika s neurološkim smetnjama koje se mogu pripisati MS tijekom razdoblja od 1. ožujka 2014. do 1. ožujka 2015. Bolesnicima s tipom 5 (monoklonski IgG u likvoru i serumu) načinjena je dodatno u serumu kvantifikacija IgG, IgA, IgM (imunoturbidimetrija, Architectc8000, Abbott) i imunofiksacija (Sebia). Bolesnicima s pozitivnim OIgG tip 2 i tip 3, određen je dodatno i indeks specifičnih antitijela (ASI) na neurotropne viruse (ospice, rubeola, varičela zoster i herpes simpleks). Rezultati: Od 240 obrađenih bolesnika na OIgG (Ž/ M=166/74 ; dob 40.2±15.3), tip 5 je nađen u 3 bolesnika (Ž/M=2/1). U 2 bolesnika je uz tip 5 dokazan i tip 3 OIgG što upućuje i na intratekalnu sintezu IgG uz monoklonski IgG. Imunofiksacijom seruma potvrđen je monoklonski IgG-kappa tipa u dva, a monoklonski IgG-lambda u jednog bolesnika. Bolesnicima s istovremenom pojavnošću tipova 5 i 3 nađene su i demijelinizacijske promjene primjenom slikovne tehnike magnetske rezonancije (MRI) te pozitivan ASI na neurotropne viruse što podupire istovremeno postojanje MS uz multipli mijelom (MM) u jednog bolesnika, te MS i monoklonske gamapatije neodređene značajnosti (MGUS) u drugog. Trećem ispitaniku potvrđen je MGUS, a isključena MS. Zaključak: Vrlo rijetko je demijelinizacijska bolest udružena s MG (najčešće MGUS-om) te su suprotstavljeni stavovi o potrebi izvještavanja nalaza tipa 5. Neki stručnjaci smatraju da se nepotrebno uznemirava pacijent i povećavaju troškovi dodatnim ispitivanjima upitnog kliničkog značaja. Naši rezultati pak, naglašavaju važnost provedbe dodatnih ispitivanja za razlikovanje MM i MGUS-a kako bi se odmah započelo s terapijom ili donijela odluka o potrebi praćenja pacijenta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, FarmacijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
KBC "Sestre Milosrdnice"

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus
  • MEDLINE