Antioksidativno djelovanje ulja ekstrahiranih iz sjemenki Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 398520)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Roberta Ogrizović
Dalibor Broznić
hrvatski
Antioksidativno djelovanje ulja ekstrahiranih iz sjemenki Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.)
U istraživanju su ispitivana antioksidativna svojstva uzoraka ulja ekstrahiranih iz koštica vinove loze sorti Cabernet Sauvignon (CS) i Cabernet Franc (CF) (Vitis Vinifera L.) s područja Republike Hrvatske (Slavonija, Osijek), berba 2014. Ulja su pripremljena u različitom koncentracijskom rasponu. Korištena metoda ekstrakcije je metoda superkritičnim fluidom CO2. Metoda izbora ispitivanja antioksidativne aktivnosti je DPPH· metoda. Izmjerene vrijednosti ukazuju na određenu antioksidativnu aktivnost obaju uzoraka ulja pri čemu uzorak ulja CF pokazuje jaču sposobnost hvatanja DPPH· (72, 85 % za 10 mg/mL) od uzorka CS (38, 34 % za 10 mg/mL). Povećanja gubitka DPPH· signala zamijećeno je u oba uzorka porastom udjela ekstrakata ulja u njima. Primjenom matematičkih modela utvrđeno je da bifazna kinetika prvog reda najbolje opisuje prirodu reakcije (brza i spora faza) potencijalno prisutnih antioksidanasa i DPPH·. U prilog tome govore statistički pokazatelji R2, SRMSE i χ2 – pogreška. Temeljem dobivenih rezultata može se pretpostaviti da uzorci ulja CS i CF sadrže komponente s antioksidativnim svojstvima. Jedne od tih komponenti sudjeluju u brzoj, a druge u sporoj kinetičkoj fazi. Potrebna su detaljna istraživanja u smjeru izdvajanja prisutnih komponenti iz uzoraka kako bi se eksplicitno moglo reći koje su komponente zaslužne za antioksidativnu aktivnost i prirodu kinetike u ekstraktima ulja iz koštica Cabernet Sauvignon (CS) i Cabernet Franc (CF) (Vitis Vinifera L.).
ekstrakt ulja; koštice grožđa; Cabernet Sauvignon; Cabernet Franc; Slavonija; antioksidansi; DPPH·; Trolox; kinetika; matematički modeli
nije evidentirano
engleski
Antioxidant activity of oils extracted from the seeds of Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc (Vitis vinifera L.)
nije evidentirano
oil extract; grape seed; Cabernet Sauvignon; Cabernet Franc; Slavonia; antioxidants; DPPH•; Trolox; kinetics; mathematical modelling
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
29.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet zdravstvenih studija
Rijeka