Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidativno djelovanje ulja ekstrahiranih iz sjemenki Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 398520)

Ocjenski rad | diplomski rad

Roberta Ogrizović Antioksidativno djelovanje ulja ekstrahiranih iz sjemenki Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) / Dalibor Broznić (mentor); Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija, . 2015

Podaci o odgovornosti

Roberta Ogrizović

Dalibor Broznić

hrvatski

Antioksidativno djelovanje ulja ekstrahiranih iz sjemenki Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.)

U istraživanju su ispitivana antioksidativna svojstva uzoraka ulja ekstrahiranih iz koštica vinove loze sorti Cabernet Sauvignon (CS) i Cabernet Franc (CF) (Vitis Vinifera L.) s područja Republike Hrvatske (Slavonija, Osijek), berba 2014. Ulja su pripremljena u različitom koncentracijskom rasponu. Korištena metoda ekstrakcije je metoda superkritičnim fluidom CO2. Metoda izbora ispitivanja antioksidativne aktivnosti je DPPH· metoda. Izmjerene vrijednosti ukazuju na određenu antioksidativnu aktivnost obaju uzoraka ulja pri čemu uzorak ulja CF pokazuje jaču sposobnost hvatanja DPPH· (72, 85 % za 10 mg/mL) od uzorka CS (38, 34 % za 10 mg/mL). Povećanja gubitka DPPH· signala zamijećeno je u oba uzorka porastom udjela ekstrakata ulja u njima. Primjenom matematičkih modela utvrđeno je da bifazna kinetika prvog reda najbolje opisuje prirodu reakcije (brza i spora faza) potencijalno prisutnih antioksidanasa i DPPH·. U prilog tome govore statistički pokazatelji R2, SRMSE i χ2 – pogreška. Temeljem dobivenih rezultata može se pretpostaviti da uzorci ulja CS i CF sadrže komponente s antioksidativnim svojstvima. Jedne od tih komponenti sudjeluju u brzoj, a druge u sporoj kinetičkoj fazi. Potrebna su detaljna istraživanja u smjeru izdvajanja prisutnih komponenti iz uzoraka kako bi se eksplicitno moglo reći koje su komponente zaslužne za antioksidativnu aktivnost i prirodu kinetike u ekstraktima ulja iz koštica Cabernet Sauvignon (CS) i Cabernet Franc (CF) (Vitis Vinifera L.).

ekstrakt ulja; koštice grožđa; Cabernet Sauvignon; Cabernet Franc; Slavonija; antioksidansi; DPPH·; Trolox; kinetika; matematički modeli

nije evidentirano

engleski

Antioxidant activity of oils extracted from the seeds of Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc (Vitis vinifera L.)

nije evidentirano

oil extract; grape seed; Cabernet Sauvignon; Cabernet Franc; Slavonia; antioxidants; DPPH•; Trolox; kinetics; mathematical modelling

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

29.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet zdravstvenih studija

Rijeka

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija