Čimbenici koji utječu na koncentraciju ureje u mlijeku (CROSBI ID 398423)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Blažanović, Mislav
Antunac, Neven
Bendelja Ljoljić, Darija
hrvatski
Čimbenici koji utječu na koncentraciju ureje u mlijeku
Urea, (H2N-CO-NH2), je diamid ugljične kiseline i krajnji produkt deaminacije aminokiselina odnosno metabolizma proteina kod sisavaca. Višak proteina se ne izlučuje nego se deaminira i prevodi u amonijak. Amonijak je otrovan za životinjska tkiva te se zbog toga u jetri prevodi u ureu. Određivanje ureje u mlijeku sve više nalazi primjenu zato što je dobar pokazatelj izbalansiranosti obroka za preživače u smislu odnosa proteina i energije. Određeni čimbenici utječu na koncentraciju ureje u mlijeku, a to su: pasmina, hranidba, stadij i redoslijed laktacije, sezona, broj somatskih stanica i tjelesna masa goveda. Kod preživača prilikom razgradnje sirovih proteina krme u prostoru buraga (rumen) i kapure (reticulum) dolazi do deaminacije aminokiselina, prilikom čega nastaje amonijak, kojega mikroorganizmi koriste za sintezu mikrobnog proteina uz prisustvo energije. Dio amonijaka koji nastaje u buragu se apsorbira u organizam, no iz razloga što amonijak štetno djeluje na organizam, odnosno na zdravlje životinje, prevodi se u ureu koja nije toksična. Urea se izlučuje mlijekom i mokraćom iz organizma ili se slinom vraća u probavni sustav (recikliranje).
Urea; mlijeko; koncentracija ureje; proteini; energija
nije evidentirano
engleski
Factors affecting the concentration of urea in milk
nije evidentirano
Urea; milk; concentration of urea; proteins; energy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
21.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb