Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 779131

O pričama i pričanju danas


O pričama i pričanju danas / Marković, Jelena ; Marks, Ljiljana (ur.). Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku, 2015 (monografija)


CROSBI ID: 779131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
O pričama i pričanju danas
(About narratives and narrations today)

Urednik/ci
Marković, Jelena ; Marks, Ljiljana

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Institut za etnologiju i folkloristiku

Grad
Zagreb

Godina
2015

Stranica
477

ISBN
978-953-6020-90-4

Ključne riječi
priče; pričanje; folkloristika
(narratives; narrations; folklor research)

Sažetak
Zbornik radova O pričama i pričanju danas izbor je tekstova izlaganih na istoimenom znanstvenom skupu koji se u studenom 2013. godine održao u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Usmjerenost skupa na istraživanja i istraživače, uz domaće, iz zemljopisno (pa i jezično) bliskih nam prostora (slavističkih ponajprije) bila je motivirana zajedničkim prošlim višestrukim prepletanjima metodologija, terenskih i teorijskih istraživanja, obrada tekstova, tipova klasifikacija pripovjednih žanrova i sl. Na snazi su već neko vrijeme naizgled kontradiktorne ideje da je postmoderno stanje najavilo raskid s velikim pričama (navodno sveobuhvatnim, istinitim, vječnim) te istodobno snažno promoviralo narativni obrat koji pokazuje da su priče i pričanja prepoznati kao relevantna, a u nekim kontekstima i disciplinama i ključna istraživačka područja ili perspektive. Mnoge su discipline, osim onih koje pripovijedanje imaju kao svoj primarni istraživački predmet, u posljednjih nekoliko desetljeća doživjele narativni obrat: primjerice historiografija, psihologija, sociologija, lingvistika te afirmacija malih priča poprima nerijetko i aktivistički prizvuk. Međutim, i danas se čini kao da analitičku važnost malih priča treba braniti kao što se brane glasovi malih, zapostavljenih, marginaliziranih, drukčijih. U tim je okolnostima, kao logična posljedica naoko kontradiktornih ideja, ponovno naraslo, katkad i neosviješteno zanimanje za folkloristički pojam priče kao dijaloški oblikovanog prijenosa imaginarija, iskustava i znanja u kojem se dodiruju kolektivno i individualno, tradicijsko i suvremeno, verbalno i neverbalno, spoznajno i tjelesno. Ideja je to koja oblikuje zbornik od korice do korice. Sve studije u zborniku pokazuju da je interes za priču iznimno velik i raznolik što potvrđuje ideju da je život bez priča u gotovo svim svojim aspektima nezamisliv. Svim je prilozima zajedničko uvjerenje da su priče moćno sredstvo oblikovanja i preoblikovanja stvarnosti. U jednima se priča određuje i tumači kao pokretačka snaga društvenih akcija, promotor ideja, vjerovanja i svjetonazora te mjesto stvaralačke slobode (znanstvene, umjetničke, individualne, kolektivne, tradicijske, suvremene, vokalne, nevokalne, verbalne, tjelesne, u snu i na javi), a u drugima, katkad istodobno, kao prostor poteškoća s izricanjem “neizrecivo velikog” da bi se ispunila tišina traume, boli, sputanosti, zapostavljenosti, konflikta i nemoći.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljiljana Marks (urednik)

Avatar Url Jelena Marković (urednik)


Citiraj ovu publikaciju:

O pričama i pričanju danas / Marković, Jelena ; Marks, Ljiljana (ur.). Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku, 2015 (monografija)
Marković, J. & Marks, L. (ur.) (2015) O pričama i pričanju danas. Zagreb, Institut za etnologiju i folkloristiku.
@book{book, year = {2015}, pages = {477}, keywords = {pri\v{c}e, pri\v{c}anje, folkloristika}, isbn = {978-953-6020-90-4}, title = {O pri\v{c}ama i pri\v{c}anju danas}, keyword = {pri\v{c}e, pri\v{c}anje, folkloristika}, publisher = {Institut za etnologiju i folkloristiku}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, year = {2015}, pages = {477}, keywords = {narratives, narrations, folklor research}, isbn = {978-953-6020-90-4}, title = {About narratives and narrations today}, keyword = {narratives, narrations, folklor research}, publisher = {Institut za etnologiju i folkloristiku}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font