Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Gospodarska svojstva hidroponski uzgojene paprike (CROSBI ID 398351)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jovanović, Tea Gospodarska svojstva hidroponski uzgojene paprike / Benko, Božidar (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Jovanović, Tea

Benko, Božidar

hrvatski

Gospodarska svojstva hidroponski uzgojene paprike

Zbog problema koji se javljaju pri višegodišnjem uzgoju paprike na istom tlu u zaštićenom prostoru, proizvođači prelaze na hidroponski uzgoj, koji omogućava ostvarenje višeg prinosa na temelju intenzivnijeg rasta i mogućnosti ranije berbe u takvim uvjetima. Istraživanje je provedeno 2007.godine sa ciljem utvrđivanja utjecaja smanjene koncentracije kalcija u hranjivoj otopini na komponente prinosa, kao i na pojavu vršne truleži ploda paprike hibridnog kultivara „Vedrana“. Pokus je postavljen po shemi slučajnog bloknog rasporeda u 6 ponavljanja. Sadnja na ploče kamene vune je obavljena 3.svibnja, a sklop biljaka je iznosio 2, 5 biljke /m2. Sve biljke su prihranjivane sa standardnom hranjivom otopinom izuzev smanjene koncentracije kalcija koja je korištena tijekom plodonošenja. Praćeno je dnevno variranje minimalne i maksimalne temperature, te relativne vlage zraka tijekom vegetacije. pH- i EC-vrijednosti te sastav hranjive otopine iz spremnika i u zoni korijena utvrđeni su laboratorijskim analizama koje su vršene periodički, svakih 14 dana. Biljke paprike su pincirane na dvije stabljike („V“-sustav). Od 14.lipnja do 19.listopada obavljeno je 16 berbi. U berbi su utvrđeni broj i masa tržnih plodova, tržni prinos te broj i udio netržnih plodova sa simptomima vršne truleži u ukupnom broju plodova. Statistička analiza rezultata obavljena je analizom varijance (ANOVA), dok su razlike između prosječnih vrijednosti utvrđene korištenjem LSD testa. Smanjenje koncentracije kalcijevog nitrata u hranjivoj otopini za 50% nije značajno utjecalo na broj tržnih (oko 35) i broj netržnih (19) plodova po biljci kao ni na prosječnu masu tržnih plodova (93 i 94 g) te tržni prinos (3279 i 3552 g/biljci).

Capsicum annuum L.; hidroponski uzgoj; kalcijev nitrat; prinos

nije evidentirano

engleski

Agronomic traits of soilless grown pepper

nije evidentirano

Capsicum annuum L.; soilless culture; calcium nitrate; yield

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

25.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)