Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 778963

UKUPNA BETA AKTIVNOST ZRAKA U HRVATSKOJ


Gordana Marović; Dinko Babić; Zdenko Franić; Jasminka Senčar
UKUPNA BETA AKTIVNOST ZRAKA U HRVATSKOJ // Zbornik sažetaka Devetog hrvatskog znanstveno- stručnog skupa "Zaštita zraka '15" / Dr.sc. Jagoda Doko Jelinić i dr.sc. Silva Žužul (ur.).
Zagreb: Hrvatsko udruženje za zaštitu zraka, 2015, 2015. str. 126-127 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
UKUPNA BETA AKTIVNOST ZRAKA U HRVATSKOJ
(TOTAL BETA ACTIVITY IN THE AIR IN CROATIA)

Autori
Gordana Marović ; Dinko Babić ; Zdenko Franić ; Jasminka Senčar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka Devetog hrvatskog znanstveno- stručnog skupa "Zaštita zraka '15" / Dr.sc. Jagoda Doko Jelinić i dr.sc. Silva Žužul - Zagreb : Hrvatsko udruženje za zaštitu zraka, 2015, 2015, 126-127

Skup
Deveti hrvatski znanstveno-stručni skup "Zaštita zraka '15"

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 08-12. 09. 2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
UKUPNA BETA AKTIVNOST ZRAKA U HRVATSKOJ
(Air pollution; radioactive matter; total beta radioactivity in air)

Sažetak
Radioaktivne tvari sastavni su dio atmosfere i samo su dio ukupnih onečišćenja zraka. U Jedinici za zaštitu od zračenja Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) provode se određivanja i praćenja radioaktivnih tvari u zraku još od 1961. godine. Količina radioaktivnih tvari u zraku određuje se mjerenjem ukupne beta aktivnosti zraka, gamaspektrometrijskim analizama, kao i specifičnim radiokemijskim analizama pojedinih radionuklida. Na lokaciji Instituta u Zagrebu i na lokaciji vanjskoga suradnika IMI-a, sakupljača iz Zadra, neprekidno i svakodnevno se na visini jedan metar iznad tla prosisava oko 200 m3 zraka kroz filter papir Schneider- Poelman plavi. U tako skupljenom uzorku najmanje 120 sati nakon uzorkovanja mjeri se ukupna beta aktivnost u beta brojaču niskih aktivnosti Low-level beta GM multicounter system ; model RISØ GM-25-5 (efikasnost za 90Sr na filter papiru na talijevom disku je 54%). Kalibracija efikasnosti provedena je standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Rezultati određivanja ukupne beta aktivnosti zraka sakupljenima u Zagrebu i Zadru tijekom 2013. i 2014. godine međusobno su uspoređeni. Vrijednosti izmjerene u Zagrebu kretale su se od 0, 10 mBqm-3 do 5, 57 mBqm-3 uz prosjek 1, 0 ± 0, 6 mBqm-3, u Zadru u rasponu od 0, 11 mBqm-3 do 3, 94 mBqm-3 uz prosjek od 0, 9 ± 0, 5 mBqm-3. Rezultati ukupne beta aktivnosti zraka u Zagrebu i Zadru pokazuju dobro međusobno slaganje.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Fizika, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb