Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 778792

Odabrani pokazatelji stanja okoliša u Republici Hrvatskoj, 2012.


Odabrani pokazatelji stanja okoliša u Republici Hrvatskoj, 2012., Zagreb: Agencija za zaštitu okoliša, 2012 (monografija)


Naslov
Odabrani pokazatelji stanja okoliša u Republici Hrvatskoj, 2012.
(Environmental Indicators in the Republic of Croatia, 2012)

Urednik/ci
Voća Neven, Zovko Mira, Mesić Hana, Dragičević-Kučar Savka, Vukelić Rene

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, monografija, ostalo

Izdavač
Agencija za zaštitu okoliša

Grad
Zagreb

Godina
2012

Stranica
54

ISBN
978-953-7582-06-7

Ključne riječi
pokazatelji okoliša; ocjena stanja okoliša; sastavnice okoliša; sektorska opterećenja
(environmental indicators; environmental assessment; environmental topics; sectoral impacts)

Sažetak
Usluge koje nam pružaju ekosustavi nisu neiscrpne, a štete koje dolaze uslijed njihova prekomjerna iskorištavanja i lošeg upravljanja su nenadoknadive. Kako bi se dala ocjena međusobnoga utjecaja gospodarstva i stanovništva na ekosustave te utvrdila učinkovitost mjera koje se provode u okviru politike zaštite okoliša, podaci i informacije o stanju sastavnica okoliša (zrak, klima, vode, more, tlo i priroda) te o sektorskim opterećenima koji na njih utječu (energetika, industrija, poljoprivreda, iskorištavanje šuma i dr.), trebaju biti točni, provjereni i pouzdani. Drugim riječima, nužno je pažljivo planiranje i održivo gospodarenje okolišem i njegovim resursima ugraditi kao jedno od osnovnih usmjerenja u razvojne strategije svake države. Ova je publikacija koncipirana na način da donosi sveukupnu ocjenu stanja okoliša u pojedinome području, a odabirom izdvojenih pokazatelja pruža detaljniji uvid u podatke važne za daljnje planiranje mjera i aktivnosti u cilju očuvanja i unaprjeđenja stanja okoliša. To je čini važnim izvorom utemeljenih informacija namijenjenih upravo donositeljima odluka, kako u području zaštite okoliša, tako i u svim onim sektorima koji korištenjem resursa i emisijama utječu na njegovu kvalitetu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Mira Zovko (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Odabrani pokazatelji stanja okoliša u Republici Hrvatskoj, 2012., Zagreb: Agencija za zaštitu okoliša, 2012 (monografija)
Voća Neven, Zovko Mira, Mesić Hana, Dragičević-Kučar Savka, Vukelić Rene (ur.) (2012) Odabrani pokazatelji stanja okoliša u Republici Hrvatskoj, 2012.. Zagreb, Agencija za zaštitu okoliša.
@book{book, year = {2012}, pages = {54}, keywords = {environmental indicators, environmental assessment, environmental topics, sectoral impacts}, isbn = {978-953-7582-06-7}, title = {Environmental Indicators in the Republic of Croatia, 2012}, keyword = {environmental indicators, environmental assessment, environmental topics, sectoral impacts}, publisher = {Agencija za za\v{s}titu okoli\v{s}a}, publisherplace = {Zagreb} }