Kakvoća ploda trešnje sorte Kordia ovisno o temperaturi čuvanja i lokalitetu uzgoja (CROSBI ID 398175)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ćališ, Ljubica
Jemrić, Tomislav
Fruk, Goran
hrvatski
Kakvoća ploda trešnje sorte Kordia ovisno o temperaturi čuvanja i lokalitetu uzgoja
Trešnja (Prunus avium, L.) spada u klimakterijske plodove zbog čega njezino čuvanje kroz duži period nije moguće. Istraživano je djelovanje različitih temperatura čuvanja (0°C i 4°C) kroz 2 tjedna u hladnjači s normalnom atmosferom na plodovima trešnje sorte 'Kordia' uzgajanih na različitim područjima (Međimurje i zaleđe Zadra). Plodovima su prije i poslije čuvanja izmjereni pokazatelji kakvoće (masa, tvrdoća, boja, ukupne kiseline, topljiva suha tvar). S obzirom na područje uzgoja nije bilo razlike u fizikalnim osobinama kakvoće ploda, dok se u kemijskim svojstvima pokazala signifikantna razlika. Temperatura čuvanja nije značajno utjecala na ukupnu kakvoću plodova, dok je trajanje izlaganja istim pokazalo poneke razlike. Čuvanje plodova trešanja kroz 2 tjedna uzrokovalo je povećanje količine topljive suhe tvari i snižavanje količine ukupnih kiselina u plodu. Nije bilo statistički značajne razlike između temperatura čuvanja, stoga se može zaključiti kako se trešnje na ovim temperaturama u hladnjačama s normalnom atmosferom mogu uspješno čuvati kroz kraći period.
koštičavo voće; trešnje; kakvoća ploda; skladištenje; temperatura skladištenja
nije evidentirano
engleski
Fruit quality of sweet cherry cultivar Kordia depending on storage temperature and cultivation locality
nije evidentirano
stone fruit; sweet cherry; fruit quality; storage; storage temperature
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
17.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb