Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kakvoća ploda trešnje sorte Kordia ovisno o temperaturi čuvanja i lokalitetu uzgoja (CROSBI ID 398175)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ćališ, Ljubica Kakvoća ploda trešnje sorte Kordia ovisno o temperaturi čuvanja i lokalitetu uzgoja / Jemrić, Tomislav (mentor); Fruk, Goran (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Ćališ, Ljubica

Jemrić, Tomislav

Fruk, Goran

hrvatski

Kakvoća ploda trešnje sorte Kordia ovisno o temperaturi čuvanja i lokalitetu uzgoja

Trešnja (Prunus avium, L.) spada u klimakterijske plodove zbog čega njezino čuvanje kroz duži period nije moguće. Istraživano je djelovanje različitih temperatura čuvanja (0°C i 4°C) kroz 2 tjedna u hladnjači s normalnom atmosferom na plodovima trešnje sorte 'Kordia' uzgajanih na različitim područjima (Međimurje i zaleđe Zadra). Plodovima su prije i poslije čuvanja izmjereni pokazatelji kakvoće (masa, tvrdoća, boja, ukupne kiseline, topljiva suha tvar). S obzirom na područje uzgoja nije bilo razlike u fizikalnim osobinama kakvoće ploda, dok se u kemijskim svojstvima pokazala signifikantna razlika. Temperatura čuvanja nije značajno utjecala na ukupnu kakvoću plodova, dok je trajanje izlaganja istim pokazalo poneke razlike. Čuvanje plodova trešanja kroz 2 tjedna uzrokovalo je povećanje količine topljive suhe tvari i snižavanje količine ukupnih kiselina u plodu. Nije bilo statistički značajne razlike između temperatura čuvanja, stoga se može zaključiti kako se trešnje na ovim temperaturama u hladnjačama s normalnom atmosferom mogu uspješno čuvati kroz kraći period.

koštičavo voće; trešnje; kakvoća ploda; skladištenje; temperatura skladištenja

nije evidentirano

engleski

Fruit quality of sweet cherry cultivar Kordia depending on storage temperature and cultivation locality

nije evidentirano

stone fruit; sweet cherry; fruit quality; storage; storage temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

17.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)