Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj kisika na nutritivnu vrijednost upakiranih namirnica (CROSBI ID 398072)

Ocjenski rad | diplomski rad

Petrina, Ivan Utjecaj kisika na nutritivnu vrijednost upakiranih namirnica / Jakobek, Lidija (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Petrina, Ivan

Jakobek, Lidija

hrvatski

Utjecaj kisika na nutritivnu vrijednost upakiranih namirnica

Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj kisika na polifenolne spojeve (ukupne polifenole, ukupne antocijanine, ukupne flavonoide) i vitamin C u voćnim sokovima i vinima. Kako bi se izložili utjecaju kisika, voćni sokovi i vina otvoreni su te skladišteni u hladnjaku tijekom 4 dana. Pokazalo se da se količina ukupnih polifenola povećala u voćnim sokovima, a smanjila u vinima. Ukupni antocijanini smanjili su se ili ostali nepromijenjeni u voćnim sokovima, a smanjili su se u vinima. Ukupna količina flavonoida smanjila se u vinima. Osim toga, koncentracija vitamina C također se smanjila u voćnim sokovima. Moguća je povezanost ovih promjena s povećanjem koncentracije otopljenog kisika. Ove promjene mogu uzrokovati smanjenje nutritivne vrijednosti voćnih sokova i vina nakon otvaranja.

nutritivna vrijednost ; kisik ; polifenoli ; vitamin C ; vino ; voćni sok

nije evidentirano

engleski

The effect of oxygen on the nutritional value of packed foods

nije evidentirano

nutritional value ; oxygen ; polyphenols ; vitamin C ; wine ; fruit juice

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

23.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija