Utjecaj kisika na nutritivnu vrijednost upakiranih namirnica (CROSBI ID 398072)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Petrina, Ivan
Jakobek, Lidija
hrvatski
Utjecaj kisika na nutritivnu vrijednost upakiranih namirnica
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj kisika na polifenolne spojeve (ukupne polifenole, ukupne antocijanine, ukupne flavonoide) i vitamin C u voćnim sokovima i vinima. Kako bi se izložili utjecaju kisika, voćni sokovi i vina otvoreni su te skladišteni u hladnjaku tijekom 4 dana. Pokazalo se da se količina ukupnih polifenola povećala u voćnim sokovima, a smanjila u vinima. Ukupni antocijanini smanjili su se ili ostali nepromijenjeni u voćnim sokovima, a smanjili su se u vinima. Ukupna količina flavonoida smanjila se u vinima. Osim toga, koncentracija vitamina C također se smanjila u voćnim sokovima. Moguća je povezanost ovih promjena s povećanjem koncentracije otopljenog kisika. Ove promjene mogu uzrokovati smanjenje nutritivne vrijednosti voćnih sokova i vina nakon otvaranja.
nutritivna vrijednost ; kisik ; polifenoli ; vitamin C ; vino ; voćni sok
nije evidentirano
engleski
The effect of oxygen on the nutritional value of packed foods
nije evidentirano
nutritional value ; oxygen ; polyphenols ; vitamin C ; wine ; fruit juice
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
23.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar