Aktivno pakiranje bazirano na kontroli vlage (CROSBI ID 398070)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ćelić, Barbara
Jakobek, Lidija
hrvatski
Aktivno pakiranje bazirano na kontroli vlage
Vlaga/voda u namirnicama može izazvati organoleptičke promjene na namirnicama i kvarenje što dovodi do bacanja hrane i velikih gubitaka. Da bi se spriječile promjene na namirnicama te da bi se produžio vijek trajanja namirnica, razvijaju se sustavi aktivne ambalaže. Do sada su razvijeni sustavi kontroliranja/uklanjanja kisika, ugljikovog dioksida, etilena, vlage i mnogi drugi. Sustavi kontroliranja vlage u pakiranju sadrže aktivne tvari koje mogu regulirati relativnu vlažnost atmosfere pakiranja povećavajući ili smanjujući vlažnost. Osim toga, postoje sustavi kod kojih aktivna tvar adsorbira vlagu iz namirnice. U ovom radu opisani su sustavi reguliranja vlage koji koriste različite aktivne tvari (silika gel, zeoliti, natrijev klorid i dr.).
nove vrste pakiranja ; aktivna ambalaža ; kontroliranje vlage ; adsorbiranje vlage
nije evidentirano
engleski
Active packaging based on moisture control
nije evidentirano
new packaging ; active packaging ; mositure control ; moisture adsorption
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17
23.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar