Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Aktivno pakiranje bazirano na kontroli vlage (CROSBI ID 398070)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ćelić, Barbara Aktivno pakiranje bazirano na kontroli vlage / Jakobek, Lidija (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Ćelić, Barbara

Jakobek, Lidija

hrvatski

Aktivno pakiranje bazirano na kontroli vlage

Vlaga/voda u namirnicama može izazvati organoleptičke promjene na namirnicama i kvarenje što dovodi do bacanja hrane i velikih gubitaka. Da bi se spriječile promjene na namirnicama te da bi se produžio vijek trajanja namirnica, razvijaju se sustavi aktivne ambalaže. Do sada su razvijeni sustavi kontroliranja/uklanjanja kisika, ugljikovog dioksida, etilena, vlage i mnogi drugi. Sustavi kontroliranja vlage u pakiranju sadrže aktivne tvari koje mogu regulirati relativnu vlažnost atmosfere pakiranja povećavajući ili smanjujući vlažnost. Osim toga, postoje sustavi kod kojih aktivna tvar adsorbira vlagu iz namirnice. U ovom radu opisani su sustavi reguliranja vlage koji koriste različite aktivne tvari (silika gel, zeoliti, natrijev klorid i dr.).

nove vrste pakiranja ; aktivna ambalaža ; kontroliranje vlage ; adsorbiranje vlage

nije evidentirano

engleski

Active packaging based on moisture control

nije evidentirano

new packaging ; active packaging ; mositure control ; moisture adsorption

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17

23.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija