Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 777990

Neofusicoccum parvum kao uzročnik botriosferijskoga sušenja vinove loze – nove etiološke spoznaje o staroj bolesti


Kaliterna, Joško; Miličević, Tihomir
Neofusicoccum parvum kao uzročnik botriosferijskoga sušenja vinove loze – nove etiološke spoznaje o staroj bolesti // Glasilo biljne zaštite, 15 (2015), 3; 221-229 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Neofusicoccum parvum kao uzročnik botriosferijskoga sušenja vinove loze – nove etiološke spoznaje o staroj bolesti
(Neofusicoccum parvum as the cause of botryosphaeria dieback of grapevine – new insight into old disease)

Autori
Kaliterna, Joško ; Miličević, Tihomir

Izvornik
Glasilo biljne zaštite (1332-9545) 15 (2015), 3; 221-229

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Neofusicoccum parvum; Botryosphaeriaceae; vinova loza; botriosferijsko sušenje; patogen drva
(Neofusicoccum parvum; Botryosphaeriaceae; grapevine; botryosphaeria dieback; wood pathogen)

Sažetak
Fitopatogena gljiva Neofusicoccum parvum u različitim dijelovima svijeta navodi se kao vrlo važan i opasan patogen drva vinove loze, koji može dovesti do djelomičnog ili kompletnoga sušenje i propadanja zaraženih trsova vinove loze. Bolest se najčešće naziva botriosferijsko sušenje vinove loze (eng. botryosphaeria dieback of grapevine). Vrsta Neofusicoccum parvum pripada u porodicu Botryosphaeriaceae, iz koje su u svijetu poznate još 22 vrste, različite patogenosti, koje mogu uzrokovati slične simptome na vinovoj lozi, a od navedenih su do sada u Hrvatskoj opisane samo dvije vrste. Simptomi sušenja i propadanja trsova vinove loze u Hrvatskoj do sada su ponajviše povezivani s gljivama uzročnicima eutipoze ili sušenja krakova vinove loze te s gljivama uzročnicima apoplektičnog venuća (eske) vinove loze, ali prema najnovijim etiološkim istraživanjima utvrđeno je da su navedeni simptomi povezani s gljivama iz porodice Botryosphaeriaceae, od kojih je nedavno, kao jedna od najpatogenijih, utvrđena vrsta Neofusicoccum parvum, za koju je to bio i prvi nalaz u Hrvatskoj. U skladu s time može se zaključiti da bi vrsta Neofusicoccum parvum, zajedno s drugim vrstama iz porodice Botryosphaeriaceae, mogla imati dominantnu ulogu u etiologiji bolesti drva vinove loze u Hrvatskoj te bi se stoga u našoj zemlji trebala provesti detaljnija istraživanja njezine epidemiologije i suzbijanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1191193-2764 - Horologija fitopatogenih gljiva na vrstama od posebne važnosti u flori Hrvatske (Tihomir Miličević, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts