Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 777843

Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije


Kovač, Tihomir
Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


Naslov
Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije
(Influence of Aspergillus flavus mycelium pre-treatment on ultrasonic disintegration efficiency)

Autori
Kovač, Tihomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
5.7

Godina
2010

Stranica
49

Mentor
Strelec, Ivica

Neposredni voditelj
Šarkanj, Bojan

Ključne riječi
Aspergillus flavus; predobrada; kvarcni pijesak; lizozim; ultrazvučna homogenizacija
(Aspergillus flavus; pre-treatment; quartz sand; lysozime; ultrasonic disintegration)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije, te optimalne uvjete ultrazvučnog razbijanja kako bi se u potpunosti oslobodio unutarstanični sadržaj, a da pri tome ne dođe do denaturacije proteina i gubitka aktivnosti katalaze. Rezultati praćeni mikroskopskom analizom dezintegriranosti micelija, određivanjem količine proteina u ekstraktu te određivanjem aktivnosti katalaze u ekstraktu su pokazali kako je najučinkovitija predobrada micelija plijesni Aspergillus flavus kombinacija predrazbijanja micelija plijesni kvarcnim pijeskom i enzimske razgradnje stanične stjenke lizozimom pri punom ciklusu i najvišoj amplitudi ultrazvučne homogenizacije u trajanju od 5 minuta. Uz navedenu predobradu i uvjete ultrazvučne homogenizacije u ekstraktu i ispirku taloga je moguće dobiti oko 87% ukupne količine proteina, odnosno oko 88% ukupne količine aktivnosti enzima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Tomislav Klapec, )
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Daliborka Koceva Komlenić, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Tihomir Kovač, (336843)