Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 777438

Pijesak, more, svečanost: socijalne i ekonomske vrijednosti plaža i mogućnosti za turistički razvoj: primjer plaže Zrće (otok Pag)


Lončar, Jelena; Adžija, Maja; Perinić Lewis, Ana
Pijesak, more, svečanost: socijalne i ekonomske vrijednosti plaža i mogućnosti za turistički razvoj: primjer plaže Zrće (otok Pag) // Anatomija otoka / Niemčić, Iva ; Perinić Lewis, Ana (ur.).
Zagreb, 2015. str. 27-28 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Pijesak, more, svečanost: socijalne i ekonomske vrijednosti plaža i mogućnosti za turistički razvoj: primjer plaže Zrće (otok Pag)
(The sand, the sea, the ceremony: the social and economic values of beaches and possibilities for tourist development: example of Zrće beach (island of Pag))

Autori
Lončar, Jelena ; Adžija, Maja ; Perinić Lewis, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Anatomija otoka / Niemčić, Iva ; Perinić Lewis, Ana - Zagreb, 2015, 27-28

ISBN
978-953-8089-00-8

Skup
4. Anatomija otoka: Simpozij Odgovorni turizam na otocima. Prema sinergiji turizma i cjelogodišnjeg života otoka

Mjesto i datum
Vis, Hrvatska, 17.-20.9.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Plaža; Zrće; turizam; otok Pag
(Beach; Zrće; tourism; island of Pag)

Sažetak
Plaža Zrće, jedna od najljepših na otoku Pagu, transformirala se (kao i Novalja općenito) iz plažice odn. naselja za obiteljski turizam, u plažu koju svako ljeto „okupiraju“ mladi partijaneri i koja svojim sadržajem nudi sve pogodnosti za daljnji razvoj tzv. clubbing turizma.U špici sezone na plažu može stati i do nekoliko tisuća kupača.Ono što je vidljivo jest da je unazad deset godina broj stranih turista u Novalji porastao za čak 100.000 te da je infrastruktura kapacitetno nedostatna i neodgovarajuća za tu vrstu turizma. Kao alternativa, ili paralelno s postojećim oblicima turizma, mogao bi se razvijati i kulturni turizam, s obzirom da se kraj plaže Zrće nalazi plaža Caska na dnu koje je staro rimsko naselje Cissa i s arheološkim ostacima. Trenutačno je potencijal ovog naselja zanemaren i slabo prezentiran iako bi arheološki ostaci mogli biti zanimljivi turistima. Takav tip turizma bi možda više odgovaralo i lokalnom stanovništvu. Ujedno, postoje i drugi tipovi turizma kojima bi se Novalja mogla okrenuti kao npr.lječilišni i obiteljski (naspram zabavnog) što bi možda dugoročnije bilo bolje za lokalnu zajednicu. Trenutačnu situaciju u Novalji i plaži Zrće, autorice će analizirati kroz intervjue sturistima u Novalji, starosjediocima Novaljete ljudima koji posjeduju vikend kuće te već dugi niz godina ljetuju u Novalji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb