Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 777369

Stanovništvo Popova u Hercegovini: Ravno


Marić, Marinko
Stanovništvo Popova u Hercegovini: Ravno, Zagreb - Dubrovnik: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti: Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, 2015 (monografija)


Naslov
Stanovništvo Popova u Hercegovini: Ravno
(Population of Popovo in Herzegovina: Ravno)

Autori
Marić, Marinko

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti: Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku

Grad
Zagreb - Dubrovnik

Godina
2015

Stranica
292

ISBN
978-953-347-003-0

Ključne riječi
Stanovništvo; Popovo; Ravno; Hercegovina; Dubrovnik; demografska povijest; migracije; broj stanovnika
(Population; Popovo; Ravno; Herzegovina; Dubrovnik; demographic history; migrations; population size)

Sažetak
Rad se bavi povijesnodemografskim istraživanjem stanovništva dubrovačkog zaleđa koje je bilo uokvireno u katoličku župu Ravno. Cilj rada je bio analizirati povijesnodemografska kretanja tog stanovništva u razdoblju od 1804. do 1918. godine U tu svrhu su kao primarna vrela korištene matične knjige župe Ravno, dok su sekundarna vrela bila biskupska i misionarska izvješća, osmanski defteri, crkveni šematizmi te službeni austro- ugarski popisi stanovništva. Rad je donio povijesni prikaz, prostorni položaj i administrativno-crkveni ustroj župe. Glavni dio rada odnosi se na analize prirodnog kretanja stanovništva te usporedbu njihovih rezultata s rezultatima drugih istraženih sredina u okruženju, a i šire. Statističkim i analitičkim metodama utvrđene su općenite povijesnodemografske pojave, ali su otkrivene i specifičnosti vitalnih pokazatelja prirodnog kretanja te mikroregije. Na temelju pokazatelja nataliteta i mortaliteta te njihova međuodnosa, kao i tamošnjih činitelja društveno-gospodarskog razvoja, praćen je i proces demografske tranzicije. Kretanje broja stanovnika i njegove mijene su protkane kroz povijesno- gospodarski i političko-vjerski kontekst. Analizirana su i utvrđena migracijska kretanja, njihovi smjerovi i intenzitet, koja su u konačnici, zbog kontinuiranih gibanja, rezultirala negativnim migracijskim saldom te značajno pridonijela sociodemografskim i društvenoekonomskim promjenama Popova u Hercegovini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Demografija, PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-5106 - Transformacije kolektivnih i individualnih identiteta u Dubrovačkoj Republici od kasnog srednjeg vijeka do 19. stoljeća (Nenad Vekarić, )

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Autor s matičnim brojem:
Marinko Marić, (344886)