Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Koncentracija cinka, željeza i mangana u ovčjem jogurtu (CROSBI ID 397865)

Ocjenski rad | diplomski rad

Luetić, Viktorija Koncentracija cinka, željeza i mangana u ovčjem jogurtu / Samaržija, Dubravka (mentor); Dolenčić Špehar, Iva (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Luetić, Viktorija

Samaržija, Dubravka

Dolenčić Špehar, Iva

hrvatski

Koncentracija cinka, željeza i mangana u ovčjem jogurtu

Ovčji jogurt je fermentirano mlijeko koje se proizvodi od ovčjeg mlijeka korištenjem jogurtne kulture. Tehnološki proces proizvodnje jogurta obuhvaća toplinsku obradu mlijeka na temperaturi od 95°C u trajanju od 5 minuta koja značajno utječe na fizikalno-kemijska, mikrobiološka i organoleptička svojstva jogurta. Tijekom pohrane jogurta na temperaturi od 4ºC (održivost jogurta pohranjenog na niskim temperaturama je od 21 do 28 dana) također dolazi do promjene fizikalno-kemijskih, mikrobioloških i organoleptičkih svojstava jogurta. Fermentirano ovčje mlijeko je namirnica s vrlo velikom prehrambenom vrijednošću kojoj doprinosi i mineralni sastav tj. mikroelementi kao što su cink (Zn), željezo (Fe) i mangan (Mn) koji su esencijalni za mnogobrojne metaboličke procese humanog organizma. Unatoč važnosti minerala za zdravlje ljudi do sada je provedeno malo istraživanja o njihovoj koncentraciji u ovčjem mlijeku i jogurtu. Cilj rada bio je utvrditi utjecaj toplinske obrade sirovog ovčjeg mlijeka na promjenu koncentracije cinka, željeza i mangana u čvrstom ovčjem jogurtu tijekom vremena održivosti od 21 dan. Istraživanje je obuhvatilo 150 uzoraka ovčjeg mlijeka. Provedene su fizikalno-kemijske analize ovčjeg mlijeka, utvrđen je ukupan broj mikroorganizama i somatskih stanica te koncentracija željeza, cinka i mangana u ovčjem mlijeku i jogurtu. Rezultati analiza mineralnog sastava ovčjeg jogurta pokazali su da se koncentracija željeza, cinka i mangana, u odnosu na njihovu prirodnu koncentraciju u sirovom ovčjem mlijeku, nije statistički značajno promijenila (p>0, 01) tijekom toplinske obrade na 95°C/5 minuta i vremena pohrane od 21 dan.

ovčje mlijeko; ovčji jogurt; minerali; toplinska obrada

nije evidentirano

engleski

The concentration of zinc, iron and manganese in sheep's yogurt

nije evidentirano

sheep milk; sheep yogurt; minerals; heat treatment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

13.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija