Koncentracija cinka, željeza i mangana u ovčjem jogurtu (CROSBI ID 397865)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Luetić, Viktorija
Samaržija, Dubravka
Dolenčić Špehar, Iva
hrvatski
Koncentracija cinka, željeza i mangana u ovčjem jogurtu
Ovčji jogurt je fermentirano mlijeko koje se proizvodi od ovčjeg mlijeka korištenjem jogurtne kulture. Tehnološki proces proizvodnje jogurta obuhvaća toplinsku obradu mlijeka na temperaturi od 95°C u trajanju od 5 minuta koja značajno utječe na fizikalno-kemijska, mikrobiološka i organoleptička svojstva jogurta. Tijekom pohrane jogurta na temperaturi od 4ºC (održivost jogurta pohranjenog na niskim temperaturama je od 21 do 28 dana) također dolazi do promjene fizikalno-kemijskih, mikrobioloških i organoleptičkih svojstava jogurta. Fermentirano ovčje mlijeko je namirnica s vrlo velikom prehrambenom vrijednošću kojoj doprinosi i mineralni sastav tj. mikroelementi kao što su cink (Zn), željezo (Fe) i mangan (Mn) koji su esencijalni za mnogobrojne metaboličke procese humanog organizma. Unatoč važnosti minerala za zdravlje ljudi do sada je provedeno malo istraživanja o njihovoj koncentraciji u ovčjem mlijeku i jogurtu. Cilj rada bio je utvrditi utjecaj toplinske obrade sirovog ovčjeg mlijeka na promjenu koncentracije cinka, željeza i mangana u čvrstom ovčjem jogurtu tijekom vremena održivosti od 21 dan. Istraživanje je obuhvatilo 150 uzoraka ovčjeg mlijeka. Provedene su fizikalno-kemijske analize ovčjeg mlijeka, utvrđen je ukupan broj mikroorganizama i somatskih stanica te koncentracija željeza, cinka i mangana u ovčjem mlijeku i jogurtu. Rezultati analiza mineralnog sastava ovčjeg jogurta pokazali su da se koncentracija željeza, cinka i mangana, u odnosu na njihovu prirodnu koncentraciju u sirovom ovčjem mlijeku, nije statistički značajno promijenila (p>0, 01) tijekom toplinske obrade na 95°C/5 minuta i vremena pohrane od 21 dan.
ovčje mlijeko; ovčji jogurt; minerali; toplinska obrada
nije evidentirano
engleski
The concentration of zinc, iron and manganese in sheep's yogurt
nije evidentirano
sheep milk; sheep yogurt; minerals; heat treatment
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
13.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb