Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Osijek sunflower (CROSBI ID 777226)

Druge vrste radova | ostalo

Penava, Davorin ; Kokanović, Mato ; Anić, Filip ; Kraus, Zorislav ; Zagvozda, Martina ; Hrskanović, Ivan ; Korpar, Dražen Osijek sunflower // Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. 2015.

Podaci o odgovornosti

Penava, Davorin ; Kokanović, Mato ; Anić, Filip ; Kraus, Zorislav ; Zagvozda, Martina ; Hrskanović, Ivan ; Korpar, Dražen

engleski

Osijek sunflower

Osječki suncokret je objekt u obliku cvijeta suncokreta u lončanici. Lončanica je boje terakote i nepomična je, dok je suncokret sa stapkom pomičan. Suncokret predstavlja Slavoniju i Baranju, dok je lončanica ujedno motiv glavnoga gradskoga trga. Okretanje stapke i nagib cvijeta prilagođavaju se položaju sunca tijekom dana tako što su uvijek okrenuti prema njemu. Iz toga razloga u središnjem dijelu cvijeta smješteni su solarni paneli. Njihova crna boja oslikava crnu boju središnjeg dijela cvijeta u prirodi. Latice su izvedene od drvenih gredica i žute su boje. U slučaju jakog vjetra cvijet se postavlja u horizontalni položaj te tako smanjuje otpor i mogućnost oštećenja. Boja stapke je maslinasto zelena. Na stapki su predviđena dva lista po svojoj veličini i obliku jednake laticama. Solarni paneli se također nalaze na gornjoj površini kalića, što predstavlja zemlju. Podloga kalića ima veći promjer od kalića pri samom dnu, kako bi služila kao klupa za sjedenje tj. kratki boravak. Prozori i vrata zaobljeni su pri vrhu, kako bi slijedili zaobljeni oblik konstrukcije. Temelji objekta prilagođeni su postojanju okretne stapke, ujedno s mogućnošću nadgledanja rada i održavanja.

stationary and movable structure ; stationary pot ; movable flower stem ; movable flower ; rotation towards Sun

Osječki suncokret treće je nagrađeni rad u okviru internog natječaja Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku za prikupljanje projektnih ideja za izradu tipskog rješenja za samoodržive module kioske sukladno Odluci Ocjenjivačkog suda i uvjeta Natječaja.

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arhitektura i urbanizam, Elektrotehnika, Građevinarstvo