Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 777224

Kvaliteta života u novostambenim naseljima i lokacijama u zagrebačkoj mreži naselja. The Quality of Living in New Housing Estates in the Settlement Network of Zagreb.


Kvaliteta života u novostambenim naseljima i lokacijama u zagrebačkoj mreži naselja. The Quality of Living in New Housing Estates in the Settlement Network of Zagreb., Zagreb: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, 2015 (urednička knjiga)


Naslov
Kvaliteta života u novostambenim naseljima i lokacijama u zagrebačkoj mreži naselja. The Quality of Living in New Housing Estates in the Settlement Network of Zagreb.

Urednik/ci
Svirčić Gotovac, Anđelina ; Zlatar, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, urednička knjiga, znanstvena

Izdavač
Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2015

Stranica
191

ISBN
978-953-6218-67-7

Ključne riječi
Kvaliteta života; novostambena naselja; zagrebačka mreža naselja; Zagreb
(Quality of living; New Housing Estates; Settlement Network of Zagreb; Zagreb)

Sažetak
Knjiga pod nazivom Kvaliteta života u novostambenim naseljima i lokacijama u zagrebačkoj mreži naselja (The Quality of Living in New Housing Estates in the Settlement Network of Zagreb) nastala je kao rezultat istoimenog projekta financiranog od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (2013.-2015.), te u sklopu tzv. programskih sredstava na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ). Istoimeno terensko i anketno istraživanja provedeno je u proljeće 2014. godine i za osnovni cilj imalo je nastavak dugogodišnjih istraživanja (od 1970-ih godina) o kvaliteti života koje je IDIZ provodio u grupi za sociologiju sela, grada i prostora. Također je pristup provedenog istraživanja bio osim, nastavka i komparacije, prilagoditi i modificirati najvažnije elemente kvalitete života novom tranzicijskom kontekstu u kojem se Hrvatska nalazi već više od dva desetljeća i u kojem je doživjela značajne promjene na svim poljima života. Segment kvalitete života i stanovanja je zbog prijelaza na tržišnu ekonomiju i privatno vlasništvo doživio velike promjene posebno u domeni socijalnog stanovanja, javnog vlasništva i javne infrastrukture koji su evidentno postali najugroženiji. U prilog tome govore i rezultati istraživanja predstavljeni u nastavku knjige. Stoga je bilo potrebno istražiti upravo trenutne uvjete života stanovnika u novim i novoizgrađenim (od 1990-ih godina) stanovima i naseljima te također istaknuti njihove prednosti i nedostatke.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za društvena istraživanja , Zagreb