Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Modifikacija površine mljevenih koštica masline (CROSBI ID 397819)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Brbora, Barbara Modifikacija površine mljevenih koštica masline / Perinović Jozić, Sanja (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2014

Podaci o odgovornosti

Brbora, Barbara

Perinović Jozić, Sanja

hrvatski

Modifikacija površine mljevenih koštica masline

U ovom radu provedena je kemijska modifikacija mljevenih koštica masline esterifikacijom s maleinskim anhidriridom u trajanju od 120 min., pri različitim temperaturama (60, 80, 100 i 120°C). Ispitivan je stupanj potpunosti reakcije, tj. prinos mase uzoraka, snimljeni su spektri uzoraka pomoću infracrvene spektroskopije s Fourierovom transformacijom (FT-IR) s ciljem utvrđivanja reakcije esterifikacije te je određen esterski broj. Rezultati istraživanja potvrdili su reakciju esterifikacije. Optimalna temperatura esterifikacije je između 100 i 120°C. Ekstrakcijom acetonom uspješno je uklonjen višak maleinskog anhidrida nakon esterifikacije.

kemijska modifikacija; esterifikacija; mljevene koštice masline

nije evidentirano

engleski

Modification of olive stone flour surface

nije evidentirano

chemical modification; esterification; olive stone flour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

28.10.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo