Modifikacija površine mljevenih koštica masline (CROSBI ID 397819)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Brbora, Barbara
Perinović Jozić, Sanja
hrvatski
Modifikacija površine mljevenih koštica masline
U ovom radu provedena je kemijska modifikacija mljevenih koštica masline esterifikacijom s maleinskim anhidriridom u trajanju od 120 min., pri različitim temperaturama (60, 80, 100 i 120°C). Ispitivan je stupanj potpunosti reakcije, tj. prinos mase uzoraka, snimljeni su spektri uzoraka pomoću infracrvene spektroskopije s Fourierovom transformacijom (FT-IR) s ciljem utvrđivanja reakcije esterifikacije te je određen esterski broj. Rezultati istraživanja potvrdili su reakciju esterifikacije. Optimalna temperatura esterifikacije je između 100 i 120°C. Ekstrakcijom acetonom uspješno je uklonjen višak maleinskog anhidrida nakon esterifikacije.
kemijska modifikacija; esterifikacija; mljevene koštice masline
nije evidentirano
engleski
Modification of olive stone flour surface
nije evidentirano
chemical modification; esterification; olive stone flour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
28.10.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split