Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alelopatski utjecaj zajedničkog klijanja, vodenih ekstrakata i biljnih ostataka kadulje (Salvia officinalis L.) na strjeličastu grbicu (Lepidium draba (L.) Desv.) (CROSBI ID 397621)

Ocjenski rad | diplomski rad

Nikolić, Marina Alelopatski utjecaj zajedničkog klijanja, vodenih ekstrakata i biljnih ostataka kadulje (Salvia officinalis L.) na strjeličastu grbicu (Lepidium draba (L.) Desv.) / Baličević, Renata (mentor); Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Nikolić, Marina

Baličević, Renata

hrvatski

Alelopatski utjecaj zajedničkog klijanja, vodenih ekstrakata i biljnih ostataka kadulje (Salvia officinalis L.) na strjeličastu grbicu (Lepidium draba (L.) Desv.)

Cilj rada bio je utvrditi alelopatski utjecaj ljekovite kadulje (Salvia officinalis L.) na klijavost i rast klijanaca korovne vrste strjeličasta grbica (Lepidium draba (L.) Desv.). Ispitivano je zajedničko klijanje sjemena kadulje i strjeličaste grbice i utjecaj vodenih ekstrakata od svježe i suhe mase u koncentraciji od 5 i 10% u petrijevim zdjelicama. U posudama je ispitan utjecaj vodenih ekstrakata od svježe mase te utjecaj svježih i suhih biljnih ostataka u dozi od 10 i 20 g/kg tla. Zajedničko klijanje značajno je smanjilo klijavost grbice za 21, 2%, dok nije imalo utjecaja na rast klijanaca. Vodeni ekstrakti od svježe i suhe mase u prosjeku su smanjili klijavost za 23, 1% odnosno 78, 7%. Ekstrakti suhe mase pokazali su jači utjecaj na duljinu klijanaca i svježu masu grbice. U posudama, klijavost grbice bila je niža samo s ekstraktom svježe mase više koncentracije za 34, 2%. Svježi i suhi ostatci kadulje nisu pokazali utjecaj na korov, s izuzetkom suhe mase koja je značajno stimulirala svježu masu klijanaca.

alelopatija ; zajedničko klijanje ; vodeni ekstrakti ; biljni ostatci ; Salvia officinalis ; Lepidium draba (L.) Desv.

nije evidentirano

engleski

Allelopathic effect of sage (Salvia officinalis L.) cogermination, water extracts and residues on hoary cress (Lepidium draba (L.) Desv.)

nije evidentirano

allelopathy ; cogermination ; water extracts ; plant residues ; Salvia officinalis L. ; Lepidium draba (L.) Desv

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

17.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)