Utjecaj dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje na svojstva kukuruznih ekstrudata (CROSBI ID 397612)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Faletar, Marina
Šubarić, Drago
Jozinović, Antun
hrvatski
Utjecaj dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje na svojstva kukuruznih ekstrudata
Ekstruzija je suvremeni tehnološki postupak koji uključuje više jediničnih procesa. Spada u grupu HTST postupaka i koristi se za proizvodnju velikog broja prehrambenih proizvoda. S ciljem poboljšanja nutritivne vrijednosti u kukuruznu krupicu, kao osnovnu sirovinu za proizvodnju različitih vrsta ekstrudiranih proizvoda, dodaju se brašna drugih žitarica i različiti drugi dodaci kao što su nusproizvodi prerade voća i povrća, proizvodnje piva, ulja, šećera i sl. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio ispitati mogućnost dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje u udjelima 3 %, 6 % i 9 % s.tv. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva te su rezultati uspoređeni s kontrolnim neekstrudiranim uzorcima. Dobiveni rezultati pokazali su da je s dodatkom odmašćene pogače industrijske konoplje došlo do smanjenja ekspanzijskog omjera i lomljivosti ekstrudata, dok se nasipna masa i tvrdoća ekstrudata povećala. Proces ekstruzije je uzrokovao potamnjivanje ekstrudata kao i povećanje indeksa aposrpcije vode i indeksa topljivosti u vodi te smanjenje viskoznosti vrha.
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; odmašćena pogača ; industrijska konoplja
nije evidentirano
engleski
Influence of defatted industrial hemp cake addition on properties of corn extrudates
nije evidentirano
extrusion ; corn grits ; defatted cake ; industrial hemp
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
17.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar, BiH