Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje na svojstva kukuruznih ekstrudata (CROSBI ID 397612)

Ocjenski rad | diplomski rad

Faletar, Marina Utjecaj dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje na svojstva kukuruznih ekstrudata / Šubarić, Drago (mentor); Jozinović, Antun (neposredni voditelj). Mostar, BiH, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Faletar, Marina

Šubarić, Drago

Jozinović, Antun

hrvatski

Utjecaj dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje na svojstva kukuruznih ekstrudata

Ekstruzija je suvremeni tehnološki postupak koji uključuje više jediničnih procesa. Spada u grupu HTST postupaka i koristi se za proizvodnju velikog broja prehrambenih proizvoda. S ciljem poboljšanja nutritivne vrijednosti u kukuruznu krupicu, kao osnovnu sirovinu za proizvodnju različitih vrsta ekstrudiranih proizvoda, dodaju se brašna drugih žitarica i različiti drugi dodaci kao što su nusproizvodi prerade voća i povrća, proizvodnje piva, ulja, šećera i sl. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio ispitati mogućnost dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje u udjelima 3 %, 6 % i 9 % s.tv. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva te su rezultati uspoređeni s kontrolnim neekstrudiranim uzorcima. Dobiveni rezultati pokazali su da je s dodatkom odmašćene pogače industrijske konoplje došlo do smanjenja ekspanzijskog omjera i lomljivosti ekstrudata, dok se nasipna masa i tvrdoća ekstrudata povećala. Proces ekstruzije je uzrokovao potamnjivanje ekstrudata kao i povećanje indeksa aposrpcije vode i indeksa topljivosti u vodi te smanjenje viskoznosti vrha.

ekstruzija ; kukuruzna krupica ; odmašćena pogača ; industrijska konoplja

nije evidentirano

engleski

Influence of defatted industrial hemp cake addition on properties of corn extrudates

nije evidentirano

extrusion ; corn grits ; defatted cake ; industrial hemp

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

17.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar, BiH

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija