Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom odmašćene pogače lješnjaka (CROSBI ID 397611)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dugandžić, Klaudija Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom odmašćene pogače lješnjaka / Šubarić, Drago (mentor); Jozinović, Antun (neposredni voditelj). Mostar, BiH, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Dugandžić, Klaudija

Šubarić, Drago

Jozinović, Antun

hrvatski

Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom odmašćene pogače lješnjaka

Ekstruzija je suvremeni tehnološki postupak za proizvodnju različitih vrsta prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. U prehrambenoj industriji za proizvodnju velikog broja ekstrudata koristi se kukuruzna krupica kao osnovna sirovina, pri čemu se s ciljem poboljšanja nutritivne vrijednosti i fizikalno- kemijskih svojstava gotovih proizvoda dio kukuruzne krupice može zamijeniti s brašnima drugih žitarica, kao i nusproizvodima prehrambene industrije. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio ispitati mogućnost dodatka odmašćene pogače lješnjaka, kao nusproizvoda u proizvodnji hladno prešanog lješnjakovog ulja, u kukuruznu krupicu u udjelima 3 %, 6 % i 9 % s. tv. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva u odnosu na neekstrudirane uzorke. Istraživanje je pokazalo da je dodatkom odmašćene pogače lješnjaka došlo do smanjenja ekspanzijskog omjera i povećanja nasipne mase te povećanja tvrdoće i smanjenja lomljivosti ekstrudata. Indeks apsorpcije vode i indeks topljivosti u vodi povećali su se nakon ekstruzije. Ekstruzijom je došlo do blagog potamnjivanja uzoraka te do smanjenja viskoznosti vrha kod neekstrudiranih, a povećanja kod ekstrudiranih uzoraka.

ekstruzija ; kukuruzna krupica ; odmašćena pogača lješnjaka

nije evidentirano

engleski

Properties of corn extrudates with addition of defatted hazelnut cake

nije evidentirano

extrusion ; corn grits ; defatted hazelnut cake

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

17.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar, BiH

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija