Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 776211

„Networking as a Service“ kao model računalstva u oblaku


Vujnović, Goran
„Networking as a Service“ kao model računalstva u oblaku 2015., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet prometnih znanosti, Zagreb


Naslov
„Networking as a Service“ kao model računalstva u oblaku
("Networking as a Service" as a Cloud Computing Model)

Autori
Vujnović, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet prometnih znanosti

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2015

Stranica
49

Mentor
Grgurević, Ivan

Ključne riječi
Računalstvo u oblaku; virtualizacija; Mreža kao usluga (NaaS); Softver kao usluga (SaaS); Platforma kao usluga (PaaS); Infrastruktura kao usluga (IaaS)
(Cloud Computing; Virtualization; Networking as a Service (NaaS); Softver as a Service (SaaS); Platform as a Service (PaaS); Infrastructure as a Service (IaaS))

Sažetak
Računalstvo u oblaku (engl. Cloud Computing) je oblik programskog okruženja koji kao svoju platformu koristi Internet. Ono omogućava da se aplikacije i dokumenti poslani iz bilo kojeg dijela svijeta pohrane i čuvaju na za to predviđenim poslužiteljima. Računalstvo u oblaku ima sljedeće glavne karakteristike: usluga na zahtjev, širok mrežni pristup, brza elastičnost, udruživanje resursa i odmjerena usluga. Gledajući s aspekta infrastrukture, oblaci se mogu podijeliti na: javne oblake, privatne oblake, hibridne oblake i zajedničke oblake. Vrlo bitan koncept clouda je tehnologija mrežne virtualizacije, koja se dijeli na: virtualizaciju memorije, virtualizaciju programa te virtualizaciju računalnog sustava. Kako je popularnost računalstva u oblaku rasla, pojavilo se nekoliko različitih metoda i implementacijskih strategija kako bi se zadovoljile potrebe korisnika. Svaki od tri glavna arhitekturna modela, odnosno program, platforma i infrastruktura pruža različite razine kontrole, fleksibilnosti i upravljanja. U završnom radu opisane su tehnologije mrežne virtualizacije i analizirani koncept i modeli računalstva u oblaku. Napravljen je pregled funkcionalnosti modela računalstva u oblaku s posebnim naglaskom na model "Networking as a Service" - NaaS. Posebno je analizirana primjena i razvoj modela NaaS.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Tehnologija prometa i transportPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet prometnih znanosti, Zagreb