Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrana osobe s glutenskom enteropatijom (CROSBI ID 397518)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lasić, Katarina Prehrana osobe s glutenskom enteropatijom / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Lasić, Katarina

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Prehrana osobe s glutenskom enteropatijom

Glutenska enteropatija (celijakija) je bolest probavnog sustava pri kojoj dolazi do oštećenja tankog crijeva i problema s apsorpcijom hranjivih tvari. Osobe s celijakijom su osjetljive na bjelančevinu gluten. Striktna i doživotna bezglutenska dijeta trenutačno je jedini znanstveno dokazano učinkoviti tretman za oboljele od celijakije. Cilj ovog rada je dati pregled literaturno dostupnih podataka o celijakiji te pregled problema vezanih uz prehrambeni unos osoba s ovim poremećajem.

glutenska enteropatija ; celijakija ; gluten ; prehrana ; bezglutenska dijeta

nije evidentirano

engleski

Diet of persons with gluten entheropathy

nije evidentirano

gluten entheropathy ; coeliac disease ; gluten ; diet ; gluten-free diet

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

11.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija